Hopp til innhold

Opposisjonen skeptisk til kommisjonens våpenforslag

Et av de mest konkrete forslagene fra 22. juli.-kommisjonen møter motbør fra opposisjonen.

Opposisjonen og Grete Faremo om nytt våpenlovforslag fra 22. juli-kommisjonen.

Nytt våpenlovforslag møter motbør blant opposisjonen.

Mandag kom den til dels knusende dommen over det offentlige Norges reaksjon på terroren 22. juli 2011. I tillegg til hard kritikk av politiet, PST og politiets kommunikasjon med Forsvaret, inneholder rapporten også 31 31 enstemmige anbefalinger til hva myndighetene bør gjøre for at Norge skal være bedre rustet mot nye angrep.

Flere av forslagene handlet om innskrenkninger i regelverket rundt våpen i privat eie.

Et av de mest konkrete tiltakene er å forby halvautomatiske våpen i privat eie, i tillegg til et forbud mot våpendeler som kan gjøre vanlige skytevåpen om til halvautomatiske våpen.

– Må ses i sammenheng med flere prosesser

– En viktig sak og forslaget til ny våpenlov har vært ute på høring. Dette er noe som regjeringen selvsagt vil måtte komme tilbake til, sier justisminister Grete Faremo til NRK.

Hun ville ikke gi en konkret kommentar til forslaget til ny våpenlov på dette tidspunkt, men mener det må ses i sammenheng med flere prosseser som er satt i gang etter 22. juli-kommisjonens dom.

– Det ligger også et forslag i kommisjonen om å gjøre terrortrening straffbart. Det er også et av de spørsmålene som er ute på høring i nye forslag om soloterrorisme. Dette illustrer at disse prosessene må ses i sammenheng, og at vi kommert tilbake med anbefalinger og forslag så fort vi kan, sier hun.

Brukte halvautomatisk rifle på Utøya

Det er allerede kjent at Anders Behring Breivik brukte en halvautomatisk rifle av typen Ruger Mini 14 på Utøya. Våpenet kjøpte Breivik lovlig i en våpenbutikk i Østfold.

«Halvautomatiske våpen har lite med norsk jakttradisjon å gjøre og representerer en økt risiko for alvorlige kriminelle handlinger», skriver kommisjonen i rapporten.

Flere ledende opposisjonspolitikere sier til NRK at de er skeptiske til forslaget om å forby halvautomatiske våpen.

– Høyre har ikke tatt stilling til forslaget, men vi er opptatt av å bekjempe terror, derfor vil vi se på det. Samtidig er det viktig at vi vedtar ting som vil fungere, og jeg er ikke overbevist om at en terrorist nødvendigvis skaffer seg lovlige våpen, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl til NRK.

André Oktay Dahl

Justispolitisk talsmann for Høyre, André Oktay Dahl, er skeptisk til forslaget fra 22. juli-kommisjonen.

Foto: NRK

– Grunn til at våpenlovutvalget er delt

Oktay Dahl viser til at våpenlovutvalget er delt når det gjelder spørsmålet om forbud, noe han tror det er en grunn til.

NRK har tidligere meldt at utvalget, som skal revidere den gjeldende våpenloven, ikke har foreslått et totalforbud mot halvautomatiske våpen. Dette til tross for ønskene til politiets representanter i utvalget.

– Det tror jeg det er en grunn til. Derfor kommer vi til å diskutere dette nøye i vår stortingsgruppe. Vi er opptatt av å bekjempe terror, men er samtidig opptatt av at vi har lover det går an å følge, sier Dahl.

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) er skeptisk til forslaget fra 22. juli-kommisjonen.

Foto: NRK

– Usikker på forebyggende effekt

Leder for Stortingets justiskomité, Per Sandberg, sier at Frp vil forholde seg til våpenlovutvalgets innstilling.

– Samtidig registrerer jeg at kommisjonen ønsker et forbud. Det vil være helt naturlig at kommisjonen vurdere begge deler, sier Sandberg.

Han sier Frp er opptatt av å vedta lover som man vet har forebyggende effekt mot terror.

– Jeg er fortsatt veldig usikker på om et slikt forbud vil være forebyggende i det hele tatt, når vi vet at våpen brukt til kriminalitet sjelden er legale. Legale våpen brukes ikke i kriminalitet, mener Sandberg.

– Hadde vi hindret Breivik med forbud?

Sandberg mener det må vektlegges at det finnes miljøer i Norge, blant annen innen jakt og fiske, som bruker halvautomatiske våpen.

– Å angripe mange som har en legal og naturlig omgang med våpen, fordi kriminelle benytter seg av illegale våpen, er uheldig, mener Sandberg.

– Trumfer ikke erfaringen med 22. juli hensyn til jakt og fiske?

– Da må vi stille spørsmålet: Tror vi at vi hadde forhindret terroristen, dersom det hadde eksistert et slikt lovforbud?

Sandberg legger at forslaget fra kommisjonen gjør inntrykk, og sier det vil bli vurdert sammen med de øvrige forslagene i justiskomiteen og i Stortinget.

AKTUELT NÅ