Hopp til innhold

Sikh-Norge fordømmer dødelig angrep i USA

Sikh-miljøet i Norge reagerer med vantro etter angrepet mot et Sikh-tempel i Wisconsin der seks personer ble drept. Nå vil de se nærmere på sin egen sikkerhetssituasjon i Norge.

Flere ble drept under skytepesioden i Oak Creek i Wisconsin. Foto: Ap

Spesialstyrker omringet i går sikh-tempelet i Oak Creek sør for Miwaukee. Til høyre: Leder i Unge Sikher, Sundeep Singh, er opprørt og trist.

Medlemmer av Sikh-felleskapet ba og mediterte på sikhenes tempel i Wisconson søndag morgen, mens et dusin kvinner forberedte mat på kjøkkenet. Matserveringen var åpen for alle, også de uten religiøs tilhørighet. Men plutselig åpnet en mann ild mot forsamlingen.

Da skytingen var over lå sju personer drept både utenfor og inne i tempelet, inkludert gjerningsmannen som ble drept i en skuddveksling med politiet. Gjerningsmannen skal være en hvit mann i 40-årene og angrepet etterforskes nå som et tilfelle av «innenlandsk terrorisme».

Sikh-menigheten i Norge er i sjokk og sorg etter søndagens angrep.

– Det er en veldig trist situasjon for sikher i hele verden. Vi er veldig opprørte og sender våre tanker og bønner til de berørte, sier leder i Unge Sikher Sundeep Singh til NRK.no.

– Må vurdere sikkerhetssituasjonen i Norge

Gruppen the Southern Poverty Law Center (SPLC), som overvåker ekstremistmiljøer i USA, kaller gjerningsmannen i Wisconsin en «frustrert nynazist».

Flere av de drepte i Oak Creek skal ha vært menn iført turban. Det har tidligere vært episoder i USA hvor sikher er blitt angrepet av folk som ønsker å skade muslimer, men som har tatt feil av de to gruppene.

Sundeep sier at sikher i Norge stort sett har fått slippe unna hatmeldinger og trusler fra andre miljøer og enkeltpersoner.

– I Norge har vi for så vidt ikke registrert trusler mot Sikh-templer. Vi oppfatter heller ikke situasjonen som at det vil være noen umiddelbar fare, sier Sundeep.

Han mener likevel at det norske Sikh-miljøet må sette seg ned og vurdere sikkerhetssituasjonen og se nærmere på risikoen for angrep. Det viktigste tiltaket må imidlertid være å forsette formidlingen av informasjon om Sikhismen, sier han.

– Vår virksomhet med å formidle informasjon om religionen vår for å unngå hatkriminalitet har vært et viktig arbeid. Vi arrangerer blant annet den norske turbandagen for å opplyse, sier Sundeep.

Suneep understreker at de vil fortsette å holde dørene åpne ved Sikh-templene og sier at holdningen alltid har vært at alle er velkomne.

– Det er klart at Sikh-templer er Guds hus og er åpne døgnet rundt. Det er noe vi vil fortsette med, sier Sundeep.

– Folk assosierer oss med terrorgrupper

Flere kilder i miljøet tror at gjerningsmannen som drepte seks personer ved Sikh-tempelet i USA kan ha forvekslet sikher med muslimer, ifølge den tyske avisen Der Spiegel. Den Washington-baserte Sikh-koalisjonen har registrert minst 700 tilfeller av ulike angrep mot Sikh-miljøet i USA siden 11. september 2001.

Sikher er ikke muslimer, men deres karakteristiske lange skjegg og turbaner kan ofte føre til at sikher blir forvekslet med muslimer, sier en talsmann til Reuters.

Sundeep kjenner også til denne forvekslingen i Norge.

– Det er relatert til vårt utseende. Islam og Sikhisme er to helt ulike religioner, men utseende vårt gjør at folk trekker assosiasjoner til ulike terrorgrupper i verden. Slike assosiasjoner ligger bak mye av hatkriminaliteten. Man får ofte tilrop og blir beskyldt for å ha tilknytning til ulike terrorgrupper, sier Sundeep.

Det er omtrent 5000 sikher i Norge og det finnes to Sikh-templer i landet, ett i Drammen og ett i Oslo. Mange av sikhene i Norge er utvandret fra India, men det finnes noen norske og svenske konvertitter. Det anslås at det bor over 500.000 sikher i USA.

Sikhismen er i utgangspunktet en indisk religion, og mannlige sikher har tradisjon for å bruke turban og å la skjegget gro.

Wisconsin skytedrama

En tydelig preget kvinne får hjelp utenfor tempelet i Oak Creek, Wisconsin.

Foto: STRINGER / Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger