Hopp til innhold

Nordmenn som har vært i Hellas får ikke gi blod

Helsedirektoratet har bedt om at nordmenn som har oppholdt seg i deler av Hellas i minst én natt, avstår fra å gi blod i en måned på grunn av et sykdomsutbrudd i landet.

Mange har gitt blod de siste dagene

Dersom du har feriert i Hellas i sommer ber Helsedirektoratet deg om å vente med å gi blod.

Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Ved utgangen av forrige uke var det i alt meldt om 13 tilfeller av West Nile Virus i Hellas, sju av dem er bekreftet. Viruset kan i verste fall gi alvorlige nevrologiske lidelser.

Smitter med myggen

Fagansvarlig for seksjon for blodgiving ved Ullevål Universitetssykehus, Vibeke Svenningsen

Fagansvarlig for seksjon for blodgiving ved Ullevål sykehus, Vibeke Svenningsen.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Dette er et virus som smitter med mygg og som har eksistert i mange år. Tidligere har det kun vært i land som vi likevel har karantene for, så da har det ikke vært noe problem, forteller fagleder ved Blodbanken i Oslo, Vibeke Svenningsen.

Viruset har imidlertid dukket opp i flere land de senere årene.

Viruset kan gi influensasymptomer, som feber, hodepine og slapphet – men behøver ikke gi symptomer i det hele tatt.

– Grunnen til at vi innfører karantene for de som har vært i Hellas er fordi viruset kan smitte med blod. Hvis man blir stukket av mygg som er infisert er det som regel en 14-dagers inkubasjonstid, så vi har 28 dagers karantene etter hjemkomst fra land der dette viruset finnes.

Svenningsen sier det er viktig å unngå spredning av viruset, fordi pasientene som mottar blod ved sykehusene i Norge skal få et så sikkert blod som mulig.

Karantenen gjelder foreløpig kun for regionen Attki, som omfatter forstader til Aten.

– Kan dø av det

Malaria lege Gunnar Hasle

Lege Gunnar Hasle sier vestnilvirus i sjeldne tilfeller kan ende i dødsfall.

Foto: Aase Magnhild Sørbø / Reiseklinikken/presse

– Noen kan bli veldig syke av dette viruset, man kan en sjelden gang dø av det, men det er ikke et veldig stort humanmedisinsk problem, forteller lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

Han forteller at for å beskytte seg mot viruset må man beskytte seg mot myggstikk.

– Det er akkurat samme måten som man beskytter seg mot malaria, denguefeber og andre myggbårne sykdommer.

– Ber folk unngå myggbitt

Greske helsemyndigheter har gått ut og rådet alle som oppholder seg i de utsatte regionene, til å ta forholdsregler for å unngå myggbitt. De er likevel forberedt på at flere vil bli smittet.

Det er for å forebygge spredning ved blodtransfusjon at også Helsedirektoratet her hjemme nå ber blodgivere som har oppholdt seg i de aktuelle geografiske områdene minst én natt, om å avstå fra å gi blod til det har gått 28 dager fra personen forlot området.

Første tilfelle av smitten ble registrert i Hellas 7. juli, karantenen for blodbanken i Norge ble innført med virkning fra 24. juli.

I 2011 ble det innrapportert 130 saker i EU og tilgrensende land. Blant disse var 69 bekreftede og 31 mulige tilfeller fra Hellas, 14 bekreftede tilfeller i Italia, 10 i Romania og tre i Ungarn.

– Veldig varm sommer i Mellom-Europa

Ifølge Svenningsen er det foreløpig ikke innrapportert tilfeller av vestnilvirus i Norge.

– Det er jo ikke all type mygg som kan være bærer av dette viruset. Det er litt temperaturavhengig, og vil derfor ikke medføre smitte i Norge hvis man skulle få denne typen mygg til Norge.

Viruset dukker opp med myggen i myggsesongen. Flere tilfeller rapporteres når været er varmt, forteller Svenningsen.

– I Mellom-Europa har det vært en veldig varm sommer i år, i motsetning til hos oss. Så vi så jo det tilsvarende i fjor, da fantes de i Hellas og Italia – men i år er det foreløpig kun meldt om i Hellas, og i området rundt Aten, ikke ute på øyene.

I USA har dette viruset spredd seg over nesten hele kontinentet. Det er derfor også fire ukers karantene for blodgivere som reiser i USA og Canada mellom april og november.

– Karantene for svært mange land

I fjor innførte Blodbanken også karantene for reisende i Italia, de som hadde feriert i områder mellom Venezia og Rimini, og i områder nordvest i Italia.

Svenningsen sier det er trolig at karantenen utvides, også i år.

– Vi følger med hele tiden på de kartene som legges ut når det dukker opp tilfeller.

Det er ikke uvanlig at norske blodgivere blir satt på karantene etter å ha vært ute og reist.

– Fire ukers karantene gjelder svært mange land som har en litt annen smitteforekomst enn det vi har i Norge. Stort sett så er det Vest-Europa som ikke gir noen karantene, alle de andre øvrige landene gir stort sett fire ukers karantene.

Har du reist i land der det forekommer malaria, er det ett års karantene, dersom man ikke opplever å få feber. Blodbanken gir også malariatester etter fire måneder etter hjemkomst.

Innrapporterte tilfeller av West Nile fever

Kartet viser innrapporterte tilfeller av viruset fram til 26. juli.

Foto: European Centre for Disease Prevention and Control

AKTUELT NÅ