Hopp til innhold

Unge under 25 skader seg mest på jobb

Ungdom er overrepresentert i de rundt 250 arbeidslulykkene som skjer hver dag. Fall, stikk- og hudskader går igjen.

Byggeplass

BYGG- OG ANLEGGSBRANSJEN VERSTING: Selv om de fleste under 25 år jobber i varehandel- og servicehandelen, skjer de fleste arbeidsulykker hvor ungdom er involvert innen bygg-og industriarbeid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt og Arbeidstilsynet.

Arbeidstakere under 25 år er mye mer utsatt for ulykker på arbeidsplassen enn andre.

– De er femti prosent mer utsatt enn øvrige arbeidstakere, og da trengs det litt ekstra ansvar fra arbeidsgiversida, sier Kristian Tangen i LOs ledelse til NRK.

– Ikke alt kan fikses med en kjapp tur på legevakta

Også Arbeidstilsynet er bekymret for situasjonen. Riktig opplæring og god kunnskap om sikkerhet på arbeidsplassen er så viktig, sier regiondirektør, Truls Johannensen.

Han sier ikke alle arbeidsskader kan fikses med en kjapp tur til legevakta:

– Støy for eksempel. Man tenker kanskje ikke over det, men å bli utsatt for støy i ung alder, kan slå ut om ett eller to år, forklarer Johannessen.

Han peker også på skjellett- og muskel-lidelser som er noe som mange unge plages av.

Selv om de fleste under 25 år jobber i varehandel- og servicehandelen, skjer de fleste arbeidsulykker hvor ungdom er involvert innen bygg-og industriarbeid.

Johannessen sier det kan gå hardt for seg i denne bransjen.

– Det er vanskelig å trekke fram enkelthenvendelser, men vi ser jo at det gjerne er fallskader og stikkskader og hudlidelser, sier han.

Ber arbeidsgiverne om å skjerpe seg

LO ber arbeidsgiverne om å skjerpe seg og gi bedre opplæring:

– Vi er bekymret for situasjonen fordi vi ser at arbeidsgivere sluntrer unna med å gi de unge grundig opplæring. Det er like viktig å gi opplæring i et kort arbeidsforhold, som i et langvarig arbeidsforhold, understreker Johannessen.

Avdelingdirektør for arbeidsliv i NHO, Lars Jacob Hiim, er bare delvis enig med LO. Han mener flere må bidra for å få bukt med problemet.

– For det første har arbeidsgiveren selvfølgelig et ansvar for å gi god opplæring og gjøre grundige risikovurderinger, slik at arbeidsgiveren blir trygg, sier Hiim.

– Samtidig så mener vi at det bør satses mer på kunnskap om dette før man kommer ut i arbeidslivet, altså i utdanningsløpet, og for det siste, så mener vi at også de ansatte har et medansvar for å sikre at det er god opplæring og forebyggende arbeid, særlig rettet mot de unge, sier Hiim.

AKTUELT NÅ