Hopp til innhold

Nå kommer Soria Moria jr

De rødgrønne ungdomspartiene mener det er nettopp de som kommer til avgjøre valget neste år. Nå snekrer de på en felles ungdomspolitisk plattform.

Pedersen Halse Borch

Eskil Pedersen (AUF), Sandra Borch (Senterungdommen) og Andreas Halse (SU) meisler ut en felles rødgrønn ungdomsplattform mot valget 2013.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

SU-leder Andreas Halse

Andreas Halse.

Foto: SU

– Jeg tror ungdomspartiene blir helt uvurderlige når det gjelder å vinne valget i 2013.

Nyvalgt leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, sier de rødgrønne moderpartiene ligger dårlig an på meningsmålingene fordi moderpartiene ikke har klart å skape fornyet entusiasme rundt det rødgrønne prosjektet.

Det har de rødgrønne ungdomspartiene tenkt til å gjøre noe med.

Ungdomspartiene vipper valget

Nøkkelen til ny valgseier i 2013 ligger nemlig, ifølge ungdomspartiene selv, hos dem.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

– Jeg tror førstegangsvelgere og velgere mellom 18 og 25 år har vært avgjørende for å vinne valget både i 2005 og i 2009, og jeg opplever at det er en ny tid for politikk blant ungdom. Jeg tror vi kommer til å se en økning i valgdeltakelsen blant ungdom under valget neste år, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Derfor bruker de rødgrønne ungdomspartiene sommeren på å jobbe frem en felles rødgrønn ungdomspolitisk plattform, en form for Soria Moria jr.

Den kommer til å handle om minst to hovedtemaer; bolig-, og skolepolitikk.

– Først handler det om å få gjennomslag for de sakene vi er opptatt av innen blant annet bolig- og skolepolitikk i regjeringen. Klarer vi det har vi mange gode ungdomssaker å vise til når vi skal ut i valgkampen, sier Pedersen.

Boligpolitisk plattform

– Det mest åpenbare vi skal jobbe med er boligmarkedet som er helt ute av kontroll, sier Halse.

Han mener det er et paradoks at eiendomsutvikler Olav Thon etter hans mening er Norges største mottaker av studielån, trygd og minstepensjon gjennom sine utleieleiligheter.

Sandra Borch

Sandra Biorch.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Vi ser at situasjonen er alvorlig og det må det gjøres noe. Da tror jeg vi tre ungdomspartiene kan tenke bra sammen for å komme med kreative og nyttige løsnigner som er med å hjelpe unge inn på boligmarkedet, sier leder i Senterungdommen Sandra Borch.

Konkret hva har ikke de rødgrønne ungdomspartiene ikke blitt enige om. SU-lederen er imidlertid klar på sine preferanser.

– Det nytter ikke bare pent prat. Vi må grep for en massiv utbygging og å kutte dagens skattefradrag på bolig to og tre. Det systemet vil i praksis si at vi som må leie og ikke har råd til å komme inn på boligmarkedet finansierer bolighaiene som spekulerer i boliger, sier Halse.

I Oslo er det slik at veldig mange folk

Skolepolitisk plattform

De rødgrønne ungdomspartiene skal også kjempe for dagens fellesskole.

– Vi er veldig enige med AUF og SU i skolepolitikken. Vi ønsker en sterk og offentlig skole tilpasset hver enkelt elev. Der ser vi at vi har et prosjekt på gang, noe vi ikke kan se at de borgerlige har. De fronter forskjellige meninger, men har ikke en felles plan, sier Borch.

Ifølge Halse betyr det blant annet en øket satsing på yrkesfaglig opplæring.

– Det betyr blant annet å sikre lærlingeplasser for alle og å sikre mer praktisk rettet utdanning på yrkesfag, sier Halse.

Flere emner

Ifølge Pedersen kommer også miljø-, nærings- og arbeidslivspolitikk til å være emner de tre ungdomspartiene skal forsøke å finne en felles plattform til.

– Det er også all mulig grunn til å snakke om generasjonsranet dersom vi skal føre den økonomiske politikken som Frp ser ut til å ville. Deres oljepengebruk vil gjøre det vanskeligere for dagens ungdom å få pensjon når tiden kommer. Det er en kommunikasjonsutfordring å få ungdom til å være interessert i dette, men det er faktisk våre fremtidige pensjoner det handler om, sier Pedersen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger