Hopp til innhold

- Søskenbarn omkom i snøskred

– De to skikjørerne som er omkommet på Middagstinden, er Harald Arne Andersen og Roger Alf Andersen, sier fungerende operasjonsleder Børge Lindberg i Troms politidistrikt.

To omkom i skred

To menn mistet livet i et snøskred på Kvaløya i Troms lørdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Til tross for en omfattende redningsaksjon sto ikke livet til å redde for de to turkameratene som ble tatt av ras ved Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø lørdag.

– 47 år gamle Harald Arne Andersen og 56 år gamle Roger Alf Andersen var fettere og er begge fra Tromsø, sier Lindberg til NRK lørdag kveld.

Operasjonslederen forteller at de foreløpig ikke har vært direkte i kontakt med de pårørende familiene.

– Vi kommer ikke til å kontakte familiene i kveld. Vi regner med at de har det veldig tungt nå. Men presten på sykehuset har underrettet dem om at navnene frigis, og det er de innforstått med, sier Lindberg.

De etterlater seg til sammen syv barn

Han opplyser at Harald Arne Andersen etterlater seg tre barn, mens hans fetter Roger Alf Andersen etterlater seg kone og fire barn.

Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), ble de begge erklært død på stedet. De omkomne er ifølge politiet begge menn, hjemmehørende i Tromsø.

Begge var bosatt på Kvaløya i Tromsø kommune, skriver avisa Nordlys.

De var i området på skitur sammen med to kamerater. Den ene av disse to ble fraktet til UNN, hvor vedkommende behandles for lettere skader.

Video To menn omkom etter snøskred på Kvaløya

SE VIDEO: To menn omkom etter snøskred på Kvaløya.

Ble funnet tre timer etter at raset gikk

Rundt klokken 11.30 ble to personer tatt av et snøskred på Middagstinden på Kvaløya. To andre personer var like i nærheten og begynte umiddelbart å søke etter de to.

Den fjerde personen i turfølget - en 27-åring - måtte gå i rundt en time for å få sendt en sms til kjente, som fikk varslet redningsmannskaper.

Politiet fikk melding klokken 12.34 om snøskredet og politi, ambulansehelikopter, ambulanser og frivillige redningsgrupper rykket ut til stedet.

En av de to omkomne ble ganske raskt lokalisert da redningsmannskaper ble fløyet opp til rasområdet. Den andre ble funnet ved 14.40-tiden, omtrent tre timer etter at raset gikk.

Godt utstyrte turkamerater

Forsøk på hjerte-lunge-redning på stedet var nytteløse.

Politiets innsatsleder, Erik Ruud-Røhne, opplyser at turfølget var godt utstyrt, men at det gikk over en time før politiet ble varslet.

Alle de fire er menn i 40–50 årsalderen. De kommer alle fra Tromsø-området og kjenner hverandre.

Middagstinden er et stedvis bratt fjell som ligger i nærheten av tettstedet Kattfjordeidet på Kvaløya.

Under dyp snø

Ambulansehelikopteret fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) dro til stedet med en av politiets hundeekvipasjer etter at meldingen om skredet kom, skriver NTB.

Frivillige mannskaper dro også til området sammen med en politipatrulje.

Norsk Folkehjelps skredgruppe rykket ut med alle tilgjengelige mannskaper. Til sammen 13 personer ble fløyet inn i området, i tillegg til patruljer på ski.

To tatt av skred på Kvaløya

Norsk Folkehjelps skredgruppe rykket ut med alle tilgjengelige mannskaper.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Sterk vind kan ha flyttet snømasser

Det var god sikt og fine leteforhold, men raset som gikk, var stort.

– Redningsmannskapene måtte ta i bruk de lengste søkestengene, forteller innsatslederen.

Det var god sikt og fine leteforhold, men raset som gikk, var stort. Tromsø-området har opplevd en av de mest snøfattige vintrene på lenge. Men de siste dagene har dette vært sterk vind som kan ha flyttet store snømasser.

– Redningsmannskapene måtte ta i bruk de lengste søkestengene, forteller innsatslederen.

– En mann i 40-årene som var i området da skredet gikk, er brakt til UNN med lettere skader, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved sykehuset.

Skredvarsel for Tromsø og Kvaløya

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har det overordnede ansvaret for statlige forvaltningsoppgaver innen forebygging av flomskader og skredulykker.

De kartlegger blant annet skredfare. Forrige uke innførte NVE lokal skredvarsling som også gjaldt området turkameratene befant seg i.

Varselet som ble sendt ut torsdag for Tromsø og Kvaløya, fortalte om markert skredfare (farekategori 3) torsdag og fredag med minking til moderat snøskredfare (farekategori 2) lørdag.

– Farekategori 3 er den kategorien som tar flest liv, fordi folk ofte ikke holder seg inne da. I stedet kan de befinne seg i bakker og bratte skråninger, sier Thomas Skaugen, som er vakthavende hydrolog ved NVE, til NRK lørdag kveld.

Faregrad 3 – Markert – gjør det mulig å utløse skred også ved liten tilleggsbelastning.

Den karakteriseres ved at utsatte steder er i fare, og anbefalingen lyder på å unngå brattheng som er spesielt utsatt.

Snøskred Kvaløya

Politiets innsatsleder opplyser at turfølget var godt utstyrt, men at det gikk over en time før politiet ble varslet.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Flere skred rapportert inn til oss

Beredskapsansvarlig for Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther, sier til Nordlys at han har snakket med folk som er godt kjent i området.

– Meldingene går ut på at det har vært til dels stor skredfare i området i forrige uke. Flere naturlig utløste skred er rapportert inn til oss, noe som understøtter høy skredfare, sier han.

– Det første kvarteret er kritisk

En av de omkomne ble funnet omtrent tre timer etter at raset gikk. Erlend Aarsæther sier at det første kvarteret er kritisk for dem som blir tatt av skred.

– Studier fra Alpene og Canada viser at overlevelsessjansene er 80–90 prosent dersom man blir funnet i løpet av det første kvarteret, sier Aarsæther til NRK.

Han sier at sjansene for å berge noen i live er størs dat. Deretter oppstår ofte problemer, ettersom det sjelden er store luftlommer under snøen og overlevelsessjansene faller ganske drastisk deretter.

Erlend Aarsæther

Erlend Aarsæther er beredskapsansvarlig for Norsk Folkehjelp.

Foto: Privat

– Mange omkommer på grunn av pusteproblemer

Aarsæther sier at mange omkommer etter det første kvarteret på grunn av pusteproblemer.

Det skjer enten fordi munnhulen og nesen fylles med snø eller fordi man er så kompakt begravd i snøen at man ikke har mulighet til å utvide brystkassa, sier han

– Hvis man har mulighet til å puste, kan man overleve flere timer under snøen. Men da kan for eksempel skader og nedkjøling forårsake døden, sier Aarsæther.

Men han sier også at det finnes eksempler på folk som har sluppet ut med livet i behold etter å ha ligget begravd over lengre tid.

– I fjor var det et ras i Sogn og Fjordane hvor en person overlevde å være begravd i tre timer, sier Aarsæther.

– Raset gikk i et mye brukt turområde

Simonsen Simonsen er Norsk Folkehjelps innsatsleder. Han sier at raset som tok liv lørdag, gikk i et mye brukt turområde.

– Vårt inntrykk er at vante turgåere er flinke til å orientere seg om skredfaren, sier Simonsen som også trekker frem at de fleste omkommer i ras hvor faregrad var under 3.

Her kan du få snøskredvarsler

Snøskredvarslingen er et samarbeid mellom NVE, Meteorologisk institutt, Statens vegvesen, Jernbaneverket og NGI, og blir gjort tilgjengelig på www.varsom.no.

For tiden får du snøskredvarsler for 23 regionale testområder publisert to ganger i uken gjennom resten av vintersesongen.

I tillegg kan alle som ferdes i naturen selv bidra til å gjøre varslene bedre gjennom egne observasjoner.

Du kan melde inn enkle ting som at det har gått et snøskred, faretegn som drønn og sprekker i snøen, observasjoner gjort på snøens stabilitet og mer enkle snø- og vær observasjoner som for eksempel nysnømengde og vindtransport.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark