Hopp til innhold

Åpner for lekkasjestraff

Riksadvokat Tor-Aksel Busch åpner for at medier kan straffeforfølges for å videreformidle informasjon de har fått gjennom at andre har begått et straffbart brudd på taushetsplikten.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er bekymret over lekkasjer av taushetsbelagt materiale.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

I høringssvar til Medieansvarsutvalgets utredning skriver Busch at «det ikke nødvendigvis er opplagt» at mediene formidling av opplysninger de har fått tilgang til ved brudd på taushetsplikt, bør skje straffefritt, skriver Dagbladet.

– Riksadvokaten antar at en nærmere vurdering av dette spørsmålet vil tvinge seg fram med utgangspunkt i erfaringene etter 22. juli. Dette spørsmålet blir særlig aktuelt dersom metodeutvalgets forslag om å innføre en generell lovbestemt og straffesanksjonert taushetsplikt for advokater, blir vedtatt, skriver Busch.

«Ukritisk bruk av opplysninger»

Konstituert førstestatsadvokat Guri Lenth understreker at de ikke har konkludert, men mener spørsmålet bør utredes.

Riksadvokaten registrerer videre med bekymring det han hevder er til dels ukritisk bruk av opplysninger pressen åpenbart har fått tilgang til via brudd på taushetsplikten.

– Usedvanlig dårlig forslag

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold er svært kritisk til det Riksadvokaten nå åpner opp for.

Harald Stanghelle

– Å gjøre det straffbart å videreformidle lekkasjer, vil sette oss kraftig tilbake, mener Harald Stanghelle.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Det er svært uheldig. Dagens system fungerer godt. Konsekvensen vil være at folk nøler med å gå til pressen med sine opplysninger. Kildevernet er og bør være tilnærmet absolutt.

Også leder i Redaktørforeningen, Harald Stanghelle, mener det vil være en svært dårlig idé å straffe media.

– Jeg skjønner riksadvokatens behov for å markere misnøye med mange av de lekkasjene som har vært omdiskutert denne vinteren, men forslaget er usedvanlig dårlig, sier Stanghelle til NRK.

– Media bringer lekkasjer fra politikk, fra næringsliv, fra politi og andre deler av samfunnet hver eneste dag. Det er en del av den demokratiske prosessen og en del av de ventilene et samfunn må ha. Det bringer noe av den viktigste journalistikken. Å gjøre det straffbart å videreformidle dette, vil sette oss kraftig tilbake som et åpent samfunn.

I verste fall frykter Stanghelle konsekvensene kan bli et mer lukket samfunn og en reddere presse.

– Jeg håper ikke det blir sånn, men det kan bli til det.

AKTUELT NÅ