Hopp til innhold

Spesialenheten: Kristiansen risikerer seks måneder i fengsel

Spesialenheten for politisaker skal etterforske uttalelsene til den avgåtte PST-sjefen Janne Kristiansen.

Jan Egil Presthus

Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker sier til NRK at Janne Kristiansen risikerer seks måneder i fengsel.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Det bekreftet sjef for Spesialenheten for politisaker, Jan-Egil Presthus, først overfor Aftenposten.

– Vi har besluttet på bakgrunn av de opplysningene som framkom og spørsmålene i etterkant, at det er rimelig å undersøke om det er begått straffbart brudd på taushetsplikten, sier lederen for Spesialenheten for politisaker til NRK.

Hvorfor det?

– Det er fordi det er strenge regler for hvordan offentlig ansatte skal forholde seg til gradert informasjon, sier Presthus.

Kan fengsles i seks måneder

Brudd på taushetsplikten er beskrevet i Straffelovens paragraf 121:

«Den som forsettlig eller grovt uaktsomt krenker taushetsplikt som i henhold til lovbestemmelse eller gyldig instruks følger av hans tjeneste eller arbeid for statlig eller kommunalt organ, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder».

Dersom den avgåtte PST-sjefen blir dømt for dette, kan hun altså straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder.

Justisminister Grete Faremo

Justisministeren møtte pressen i formiddag.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Kristiansen røpet høyt gradert informasjon i Stortinget i går, da hun fortalte at den norske etterretningstjenesten samarbeider med Pakistansk etterretningstjeneste.

– Mest vanlig med bøter

– Etterforskningen vil i første omgang forsøke å klarlegge om det er røpet informasjon som er beskyttet gjennom lover og regler, sier Presthus til NRK.

Hva risikerer Kristiansen dersom hun blir funnet skyldig?

– Det er vanskelig å si. Den allminnelige straffen ved brudd på taushetsplikt er som regel bøter, men i noen tilfeller mer alvorlige reaksjonsformer. Det kan da i ytterste konsekvens være fengsel, men etterforskningen må klarlegge hvor alvorlig det er i denne saken, sier Presthus.

Faremo: Ikke konstatert noe lovbrudd

Justisminister Grete Faremo (Ap) sa i formiddag at det var hun som tok initiativ etter at uttalelsene hadde falt i Stortingets høringssal.

– Det Kristiansen sa var høyt gradert informasjon, men foreløpig er det ikke konstatert noe lovbrudd. Det er det eventuelt opp til Påtalemyndigheten å avgjøre, sa Faremo.

Faremo sa også at hun utover kvelden i går hadde en dialog med Kristiansen om det mulige overtrampet. Det var ifølge justisministeren likevel PST-sjefen selv som valgte å trekke seg.

AKTUELT NÅ