Hopp til innhold

"Dagmar" blir dyrere enn "Berit"

Forsikringsselskapene regner med at orkanen «Dagmar» har ødelagt for større verdier enn uværet «Berit» tidligere i år.

"Dagmar" herjet i Trøndelag

'Dagmars' herjinger vil koste forsikringsselskapene mer enn uværet 'Berit' tidligere i år. Dette bildet er fram Trøndelag.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Hittil har forsikringsselskapene fått inn 500 skademeldinger etter orkanen «Dagmar», men det er ventet at dette tallet vil stige betydelig i uken som kommer. Og bransjen er sikker på at naturskadeerstatningene i 2011 vil overstige en milliard kroner.

Mer enn 275 mill.

Tonje Westby

Tonje Westby, kommunikasjonssjef i FNO.

Foto: Finansnæringens Hovedorganisasjon

Tone Westby, kommunikasjonsansvarlig i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) regner med at erstatningene etter «Dagmar» vil bli mer omfattende en etter uværet «Berit», som trolig vil komme på rundt 275 millioner kroner.

Det er FNO som administrerer Norsk naturskadepool , der alle skadeforsikringsselskap i Norge er medlemmer. Hun anbefaler alle som har opplevd skade på bygninger eller løsøre som følge av «Dagmar», om å ta direkte kontakt med sitt forsikringsselskap.

I tillegg til tallene fra naturskadeforsikringen, som dekker bygningskader og løsøre, kommer utbetalinger fra øvrige forsikringer som dekker for eksempel redningsutgifter, avbruddstall, bil- og båtskader.

Statens naturskadefond har erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.

Storflommen i 1995

Tonje Westby forteller at med erstatningene som vil bli utbetalt etter «Dagmar», så vil naturskadeerstatningene for 2011 plassere en milliard kroner. Og vi må tilbake til 1995 for å finne like høye erstatningstall.

Storflommen på Østlandet i 1995 forårsaket 6900 skader og rundt 940 millioner kroner i erstatninger. Nyttårsstormen på Nordvestlandet i 1992 ga 33.000 skader og utbetalinger på 1,3 milliarder kroner.

Westby forteller at de fleste naturskadene i Norge er flom- og stormskader.

Les også: – Det ser ut som en krigssone

Store ødeleggelser

Etter Dagmars herjinger første juledag og natt til andre juledag har det vært store ødeleggelser, eksempelvis ødelagte båter, hus, strømledninger og jernbanelinjer. Heldigvis er det ikke meldt om noen alvorlige personskader.

Takseringsarbeidet pågår for fullt, og skademeldinger kommer fortsatt inn til skadeforsikringsselskapene, opplyser organisasjonen.

AKTUELT NÅ