Hopp til innhold

- Hadde håpet på en bedre julepresang

Riksadvokaten har anket saken mot tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland til Høyesterett.

Magnus Stangeland
Foto: Christian Kråkenes / NRK

Den tidligere stortingsrepresentanten for Senterpartiet ble i slutten av november frikjent av Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt til 60 dagers fengsel i tingretten.

Politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim bekrefter overfor NRK at Riksadvokaten nå har anket frifinnelsen av Magnus Stangeland til Høyesterett.

Magnus Stangeland sier til NRK.no at han var forberedt på at påtalemyndigheten kunne komme til å anke, og at han derfor har ventet med å sprette sjampanjen etter seieren i lagretten.

– Men rent personlig synes jeg at jeg har lidt nok gjennom disse tre årene, og jeg hadde håpt på en bedre julepresang enn dette, sier han.

Stangeland sier at han han har opplevd stor støtte og sympati fra folk over hele landet gjennom flere år.

– Og hvis jeg skal se positivt på det vil det jo være helt topp å få en frifinnelsesdom også fra Høyesterett, sier Stangeland.

Vil ha en ny vurdering av om Stangeland undersøkte godt nok

Etter en fellende dom i tingretten ble Stangeland enstemmig frifunnet i Borgarting lagmannsrett i november.

Anders Talleraas

Ankesaken mot tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas kommer opp for lagretten i januar neste år.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Påtalemyndigheten vil nå ha en ny rettslig vurdering av om Stangeland gjorde nok for å forsikre seg om at han holdt seg på riktig side av loven i forkant av at han skulle bli stortingspensjonist.

– Vi ønsker prøvd om det krevdes mer av Stangeland med tanke på å komme til bunns i betydningen av sin inntektssituasjon i forkant av at han skulle motta pensjon fra Stortinget, sier politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim til NRK.no.

Istad sier at spørsmålet om å anke Stangeland-saken er gjort uavhengig av saken mot tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas, som kommer opp i lagretten 10. januar neste år.

LES OGSÅ: – Håper Økokrim trekker min sak

– Det er viktig å understreke at det nå foreligger en frifinnende dom for Stangeland, og at det er den som ligger fast inntil Høyesterett eventuelt har sagt noe annet, sier Istad.

Påtalemyndigheten mener at Stangeland urettmessig fikk utbetalt Stortingets gullpensjon samtidig som han mottok styrehonorar og andre godtgjørelser for over en halv million kroner.

– Overrasket over anken

Stangelands forsvarer Sven Aage Valen sier til NRK.no at han er overrasket over anken i den forstand at han mener at dommen fra lagmannsretten var klar, enstemmig og i samsvar med rettspraksis.

LES OGSÅ: – Stangeland er ingen bedrager

– Men påtalemyndigheten har lagt ned så mye presisje i denne saken at vi ikke så det som usannsynlig at de ville anke til Høyesterett, sier Valen.

Det er nå opp til ankeutvalget i Høyesterett om avgjørelsen fra lagretten tas opp til ny behandling i landets øverste domstol.

Informasjonsrådgiver Svein Tore Andersen i Norges Høyesterett sier at det er sannsynlig at ankeutvalget fatter en avgjørelse i løpet av våren 2012.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger