Hopp til innhold

Storberget slår tilbake mot kritikken

Storberget slår i dag tilbake mot kritikken om at politiet ikke gjør nok for å redusere antall overfallsvoldtekter. Nå kaller han inn til møte for å diskutere flere tiltak.

Storberget

Justisminister Knut Storberget på tirsdagen pressekonferanse etter besøket ved voldtektsgruppa ved Kripos. Fra Venstre: Knut storberget, Brita Cecilie Lilaas-Skari fra Kripos, Ketik Haukaas Kripos og Vidar Refvik fra POD.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Storberget slo tirsdag tilbake på kritikken om at Justisdepartementet ikke har fulgt opp tiltakene fra voldtektsutvalget. Han ga Oslo-politiet støtte for arbeidet de gjør med å stanse overfallsvoldtektene som det har vært mange av i Oslo den siste tiden.

Han mener regjeringen nå gjør alt de kan for å redusere overfallsvoldtektene. Enda flere tiltak skal iverksettes, opplyste han i dag.

– Det gjelder ikke bare politi ute i gatene, men også på etterforskning. Vi vil se på alle de tilgjengelige ressursene som nå blir satt inn for å få stanset den type kriminell adferd vi har sett i Oslo, sier Storberget.

Vurderer å hente inn distriktspoliti

Fredag skal Storberget i møte med politidirektoratet, Oslo politidistrikt, Kripos og riksadvokaten for å se om det er behov for mer ressurser i Oslo.

– Vi må høre med Oslo politidistrikt om de har behov for mer ressurser. Vi skal også høre med de andre aktørene om de kan gi ytterligere bistand slik at vi kan få satt inn det massive trykket vi ønsker, sier Storberget.

Hvilke politidistrikt som kan avse folk til Oslo, vil ikke justisministeren svare på, men er overbevist om at det vil bli en dialog om samarbeid over politidistriktenes grenser.

– Det er for tidlig for meg å si nå, men det skal vi ta opp på møtet på fredag for å se på behovet til Oslo. Men det er nyttig for de andre distriktene at Oslo slår tilbake på denne typen kriminalitet, fordi andre distrikter blir også berørt av det som skjer i Oslo, sier Storberget.

Har tro på videovervåkning

Jens Stoltenberg var i København i dag, og tok til orde for at kameraovervåking er noe man må vurdere.

– Jeg har tro på denne typen tiltak. Det man har gjort i København er jeg en stor tilhenger av. Bedre transportordninger, belysning, og ikke minst tørre å stille spørsmålet om kameraovervåking, sier han.

Storberget uttalte seg i dag etter å ha vært i møte med Kripos spesialgruppe, som etterforsker voldtekter. Gruppen ble etablert i 2010, og består av ni personer.

Oppklaringsprosenten fortsatt lav

Etter nyttår vil voldtektsgruppen ha til sammen 16 etterforskere som skal bistå politidistriktene i å oppklare overfallsvoldteker.

– Norge har blitt kritisert for å ha for lav oppklaringsprosent på voldtekter, samtidig ser vi at antall anmeldelser på voldtekt har økt kraftig. Hva kan du si om det?

– Å få opp oppklaringsprosenten er noe av det viktigste vi kan gjøre. Kanskje mye viktigere enn å snakke om strengere straffer. Det er derfor vi har valgt å etablere denne enheten på Kripos for å få opp kompetansen. Det er derfor vi har valgt å initiere DNA-reformen som kan bidra til treff slik at vi får tatt gjerningsmannen, særlig i overfallsvoldtektene hvor det ikke er noen kjent gjerningsperson, sier Storberget.

Storberget

Justisministeren var tirsdag i møte med voldtektsgruppen i Kripos. Fredag har han kalt inn til møte med flere aktører for å diskutere flere tiltak og ressurser mot overfallsvoldtekter. Til høyre er leder i voldtektsgruppen i Kripos, Cecilie Lilaas-Skari.

AKTUELT NÅ