Hopp til innhold

– Et rettferdighetsproblem hvis hun går fri

Ifølge advokat og filosof Morten Kinander både kan og burde norske myndigheter pågripe Stina Brendemo Hagen som rømte fra fengselsstraffen i Bolivia til Norge.

Stina Brendemo Hagen

RØMTE: Stina Brendemo Hagen ble dømt til fengsel i ti år på grunn av kokainsmugling i Bolivia, men rømte til hjemlandet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Brendemo Hagen er etterlyst av bolivianske myndigheter etter at hun klarte å rømme fra Bolivia hvor hun er dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling.

21-åringen ankom hjemlandet med ferje 24. oktober.

– Man kan uten videre pågripe henne i Norge og effektuere dommen hun har fått i Bolivia, sier advokat og filosof, Morten Kinander til NRK.no.

Han begrunner dette med at forbrytelsen hun er dømt for også regnes som et lovbrudd i Norge etter straffelovens paragraf 12, og at landene samarbeider om å sørge for at personer som dømmes for internasjonal, grov kriminalitet også soner straffen de får.

– Det skal være like regler for alle, og ikke slik at visse nasjoners borgere skal særbehandles, sier Kinander.

Dømt til ti års fengsel

Brendemo Hagen ble sammen med to andre norske kvinner arrestert i Cochabamba i Bolivia med 22,5 kilo kokain i bagasjen i mai 2008. Mengden ble senere nedjustert til 11 kilo i en rettssak i Oslo tingrett.

Brendemo Hagen ble dømt til ti år og fire måneder i fengsel for smuglingsforsøket.

I slutten av juli slapp hun fri fra fengselet mot en kausjon på 350.000 norske kroner, meldeplikt og vilkår om å blant annet halde seg i byen, men 21-åringen klarte å rømme til Norge.

Kan ikke dømmes to ganger

– Vi har fått beskjed av hennes forsvarer om at hun er i Norge, og det tar jeg til etterretning, sier statsadvokat Petter Mandt til NRK.no.

Han er aktor i den norske rettssaken der en venninne av Brendemo Hagen står tiltalt for den samme narkotikasmuglinga. Venninna var den første av de to som rømte til Norge, men til forskjell fra Brendemo Hagen møtte hun aldri i retten i Bolivia.

Han understreker også rettsprinsippet om at alle bare kan dømmes én gang for det samme forholdet, og at det dermed ikke er aktuelt å straffeforfølge henne for smuglinga hun allerede er dømt for i Bolivia.

Uklarheter om hvem som kan beordre

– På generelt grunnlag, så kan jeg jo også si at det ikke er aktuelt å utlevere henne til Bolivia siden det ifølge norsk lov ikke er lov til å utlevere norske borgere, sier statsadvokaten.

Ifølge Mandt er det ikke påtalemyndighetens eller politiets bord å vurdere om Brendemo Hagen skal pågripes i Norge, men Justisdepartementets.

Kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, Gunnar A. Johansen, svarer imidlertid at de «stiller seg undrende til hvilket hjemmelsgrunnlag man eventuelt skulle gå til en slik pågripelse på».

Har henvendt seg til politiet

Brendmo Hagens advokat, Frode Sulland, forteller at 21-åringen henvendte seg til politiet i Norge mandag.

– Dette er veldig nytt, siden hun kom i går, men vi har ikke fått inntrykk av at politiet her ønsker å pågripe henne, sier Sulland.

Han ønsker ikke å kommentere om hun frykter at hun skal bli pågrepet etter å ha kommet til hjemlandet.

– Kan ikke bare flykte fra dommen

Morten Kinander

Advokat og filosof Morten Kinander sier det finnes rettslig grunnlag for at Brendemo Hagen kan sone den bolivianske dommen i Norge.

Foto: unknown / Privat

– Det er rart hvis hun skal slippe å sone straffen bare fordi den straffbare handlingen ble begått i Bolivia, sier advokat og filosof Kinander.

Han mener det vil stride med folks rettsoppfatning dersom 21-åringen går fri for all straff bare fordi hun klarte å rømme til utlandet.

– Det vil være et rettferdighetsproblem hvis man bare kan flykte fra dommen. Det er viktig å pågripe lovbrytere av hensyn til straffeloven vår og likhet for loven-prinsippet, forklarer han.

AKTUELT NÅ