Hopp til innhold

– Jeg ba til Gud hver eneste kveld om å få dø

28 år gamle Eileen opplevde så mye mobbing at hun som åtteåring ba til Gud om å få dø. – Jeg ville ikke ta selvmord, for da ville foreldrene mine bli så lei seg.

Video Jeg ba til Gud hver eneste kveld om å få dø

Eileen Hornell forteller i Megafon på NRK Super om hvordan hun ble mobbet som barn. Se klipp fra dokumentaren der Eileens fortelling dramatiseres.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble meg. Jeg har spurt meg selv det spørsmålet mange ganger, men finner ikke noe svar på det, sier 28 år gamle Eileen Hornell til NRK.no.

Allerede ved begynnelsen av barneskolen fikk hun klare signaler på at hun ikke hadde noen plass i gjengen.

– De andre foretrakk de andre, og jeg ble holdt veldig mye utenfor. Det var veldig vondt da, og er det fremdeles, sier 28-åringen.

Eileen Hornell

Eileen Hornell hadde mange vonde år på barneskolen.

Foto: Privat

Det er i programmet Megafon på NRKSuper at Eileen velger å fortelle sin historie. Blant annet om hvordan hun som åtteåring ba til Gud hver eneste kveld om å få dø.

– Jeg ville ikke begå selvmord, for da ville foreldrene mine blitt så lei seg. Men jeg ønsket å dø, og ba om det hver kveld. Så sterkt hatet jeg livet mitt.

– Hva tenker du om det i dag? At en åtte år gammel jente hadde slike tanker?

– Jeg får bare vondt av det. Det er sårt å tenke tilbake, sier den nybakte moren.

– Barn skal ikke oppleve det

I dag blir så mange som 60.000 barn utsatt for mobbing minst to til tre ganger i måneden. Det viser tall fra Olweus-gruppen, som er et antimobbeprogram under ledelse av professor Dan Olweus.

Simon Flem Devold

Journalist og forfatter Simon Flem Devold forteller at mange barn skammer seg over å bli mobbet, og at de derfor bebreider seg selv.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Mange av disse barna skriver inn til journalist Simon Flem Devold, som helt siden 1984 har hatt sin ukentlige spalte «På skråss».

Han forteller at Eileens historie ikke er unik.

– Dette er dessverre veldig vanlig. Jeg har til og med fått brev fra barn som jeg senere har fått vite har tatt livene sine i ung alder. Jeg bebreider meg fremdeles for at jeg ikke fikk gjort mer, men dette er jo anonyme brev, sier journalisten, som er tildelt flere priser for sitt arbeid med barns psykiske helse.

– Hva er det verste brevet du har mottatt?

– De verste brevene har jeg aldri trykket, for de var så grusomme. Jeg har knapt klart å lese dem. Ingen metoder er stygge nok når det kommer til mobbing, sier Flem Devold.

Fremdeles ryggsmerter

Eileen Hornell fikk kjenne på både fysisk og psykisk mobbing, og sliter fremdeles med ettervirkningene. En periode kastet hun opp hver morgen, på vei til skolen. Om kvelden hørte hun stemmer som sa de skulle banke henne opp.

– Det verste var da en av guttene på skolen presset knokene på ryggraden inn. Jeg har fremdeles smerter i ryggen etter det. Når det gjelder det psykiske, blir jeg fort utrygg og redd i sosiale sammenhenger. Verst er det når jeg ikke kjenner alle som er der.

– Når du over så mange år har blitt fortalt hvor dum og teit man er, skal det litt til før du endrer tankegang. Jeg må jobbe med selvbildet mitt hele tiden, forklarer Hornell, som hele tiden har fått støtte hjemmefra.

Moren hennes snakket med lærerne om problemet, men fikk aldri noen respons.

– Vi ble aldri hørt. Jeg blir sint når jeg tenker på at vi ikke ble tatt på alvor. I begynnelsen tok jeg igjen, og da sa rektor at jeg kunne skylde meg selv. På ungdomsskolen ble jeg sett på som et problembarn. Jeg skulket mye, ble fort sint, og gjorde herverk.

– Vil alltid eksistere

Simon Flem Devold synes synd på lærerne. Å oppdage mobbing kan i mange tilfeller være veldig vanskelig, mener han.

– Spesielt jenter kan være utrolig utspekulerte, og den som opplever mobbing er ofte taus. Veldig mange tar på seg skylden selv, og har på en måte funnet ut at det er det riktige. Da kan det være vanskelig å løse det for en lærer, sier Flem Devold, og legger til:

– Samtidig blir jeg fryktelig sint når jeg hører lærere og rektorer si at de jobber på en mobbefri skole. Det eksisterer nemlig ikke. Du kan ikke forandre menneskenaturen, vi har sett mobbing så lenge verden har bestått.

– Du ser ingen slutt på det?

– Nei. Det er forferdelig å si, men man må innrømme det. Det gjør bare at vi må stå enda sterkere imot, sier journalisten.

De siste par årene har Eileen Hornell for første gang funnet seg en venninnegjeng - jenter har hun ikke turt å stole på før nå. Etter mammapermisjonen skal hun også fullføre lektor-utdannelsen.

– Det blir en stor og krevende jobb. Jeg føler meg sikker på at jeg, med min bakgrunn, skal kunne se elevene mine. Jeg håper det.

«Megafon» sendes på NRKSuper torsdag klokken 19 og i NETT-TV.

AKTUELT NÅ