Hopp til innhold

Politiet fortviler over skimming-løslatelser

Det er nå lov til å ta med seg skimmingutstyr til Norge. Inntil en lovendring kommer på plass, må politiet endre sine arbeidsmetoder.

Minibank

Høyesterett slår i en fersk dom fast at utlendinger som blir tatt med skimmingutstyr, utstyr for å stjele informasjon fra folks bankkort i minibanker, ikke lenger kan straffeforfølges i Norge.

Foto: Andrea Melby, NRK

Janne stømner

- Det har vært to dommer i Oslo som går på besittelse av skimmingutstyr, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Oslo politidistrikt.

Foto: Andrea Melby / NRK

Høyesterett slår i en fersk dom fast at utlendinger som blir tatt med skimmingutstyr produsert i utlandet, ikke lenger kan straffeforfølges i Norge. Slikt utstyr brukes til å stjele informasjon fra folks bankkort i minibanker.

– I de tilfellene hvor vi står overfor utlendinger som blir tatt med skimmingutstyr, har ikke vi noe grunnlag for å iverksette etterforskning, fastslår politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum Politistasjon i Oslo til NRK.

Fra nå av kan politiet bare starte etterforskning hvis det kan bevises at utstyret kan ha vært brukt til skimming.

Må endre arbeidsmetoder

Justisdepartementet varslet tirsdag en kommende lovendring på feltet.

LES OGSÅ: Vil endre loven for å ta skimmere

Inntil lovendringen kommer på plass, sier Stømner at politiet må endre sine arbeidsmetoder.

– Så får vi heller se når det kommer en ny lovendring, og hvilke retningslinjer den vil gi oss og hvordan vi da skal legge opp arbeidet videre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Bankene krever skimming-lovendring

Ser frem til lovendring

Alle utlendinger som er dømt for å ha tatt med seg skimmingustyr til Norge har nå blitt løslatt, og de kan også kreve erstatning fra staten.

LES OGSÅ: Skimming-fengslede løslatt

– Det å løslate var ikke det letteste jeg har gjort, men man må følge de føringene som Høyesterett ga, sier politiadvokat Nina Kullberg Christophersen i Østfold politidistrikt til NRK.

Nylig måtte hun løslate to bulgarere som ble pågrepet i sommer og varetektsfengslet for å ha tatt med seg skimmingutstyr i bilen.

Christophersen ser frem til den varslede lovendringen.

Nina Kullberg Christophersen

Politiadvokat Nina Kullberg Christophersen i Østfold politidistrikt ser frem til den varslede lovendringen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det synes jeg er veldig bra, for jeg føler at det blir litt feil å måtte utlevere utstyr, i den grad vi gjør det i slike saker. Det er som oftest ikke tvil om hva utstyret skal brukes til, påpeker hun.

LES OGSÅ: Kom for å svindle nordmenn – får millioner fra staten

To dømt i Oslo

Stømner opplyser at det har vært to dommer i Oslo som går på besittelse av skimmingutstyr.

I det ene tilfellet hadde en person med seg utstyr som var tenkt brukt på bensinstasjoner, men personen ble avslørt av Tollvesenet. I det andre tilfellet ble to personer dømt for å komme med skimmingutstyr som var tenkt brukt i minibanker.

De andre tilfellene Oslo-politiet har etterforsket, har vært i saker hvor banker har varslet om at skimmingutstyr allerede har vært påmontert minibanker. Enten har da noen forsøkt eller allerede gjennomført skimming.

LES OGSÅ: Har krav på 280.000 kr i erstatning

Video skimming-til-nett_SL.mp4

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Slik blir du lurt av skimming.

AKTUELT NÅ