Hopp til innhold

– Ukultur i overvåkingstjenesten

– Det ligger i de hemmelige tjenesters vesen at lover og regler ikke sjelden brytes, sier Ketil Lund, leder av Lund-kommisjonen.

Høyesterettsdommer Ketil Lund

Ketil Lund erfarte under sin tid som leder av Lund-kommisjonen, en ukultur i den norske overvåkingstjenesten.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Lund-kommisjonen gransket ulovlig overvåking av nordmenn etter 2. verdenskrig. Ketil Lund er ikke overrasket dersom overvåkingspolitiet kan ha begått ulovligheter på Arne Treholts tid.

– Lover og regler brytes

– I Politiets overvåkingstjeneste utviklet det seg på 1950 og -60-tallet en ukultur med omfattende ulovlig overvåking, sier Lund til NRK.

– Det ligger jo så og si i de hemmelige tjenesters vesen at lover og regler ikke rent sjelden brytes, sier han.

I boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», som ble lansert i går, kommer det frem opplysninger om at overvåkingspolitiet fabrikkerte et av de mest sentrale bevisene mot spiondømte Arne Treholt.

Ifølge opplysningene skal bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten ha blitt tatt etter pågripelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klistremerket på Treholts koffert

Denne teipbiten på Arne Treholst koffert var også der på bildet av kofferten som politiet hevder er fra ransakingen av Treholts leilighet. Men de bildene mener forfatterne av boken er fabrikkerte, og i virkeligheten tatt etter arrestasjonen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Avviser anklagene

I boken navngis to polititjenestemenn som skal ha stått bak bevis-fabrikkeringen. En av dem er den nå 72 år gamle, pensjonerte politimannen Leif Karsten Hansen. Han benekter anklagene.

– Dette er grove påstander. Vi har fortalt sannheten både i lagmannsretten og i bevisopptak for Høyesterett. Selvsagt skjedde det ransaking i Treholts leilighet med fotografering av pengene i hans attachékoffert, sier Hansen til Aftenposten.

Leder i Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, åpnet etter gårsdagens opplysninger for å se på Treholt-saken på nytt.

Treholt selv er optimistisk i forhold til en gjenåpning av saken og håper bokavsløringene kan bidra til at en frifinnelse blir det endelige punktumet i saken mot ham.

AKTUELT NÅ