Sandberg har vært delvis involvert i arbeidet.
– Jeg har fulgt saken fra sidelinjen, så jeg har vært litt kjent med det som skulle komme. Jeg har ikke hatt noen formell rolle i saken, men har hatt møter med Treholt og vært delvis informert. I tillegg kjenner jeg den ene av forfatterne, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, fra tidligere, så vi har rådført oss litt med hverandre.
Har opplevd at politiet har bløffet
Sammen med Kjetil Bortelid Mæland har Malthe-Sørenssen kommet med oppsiktsvekkende opplysninger i boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken».
I boken hevdes det at norsk overvåkningspoliti fabrikkerte et av de mest sentrale bevisene mot spiondømte Arne Treholt.
Ifølge opplysningene i boken skal bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten ha blitt tatt etter pågripelsen.
- Les også:
– Jeg har ikke selv undersøkt bevismaterialet i Treholt-saken, men det forundrer meg ikke om opplysningene i boken stemmer. I saker jeg har jobbet med, har det vært eksempler der politiet sier de har gjort undersøkelser som de umulig kan ha gjort, forteller Tore Sandberg til NRK.no.
- Les også:
- Les også:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Stemmer det, er det systemets sammenbrudd
Han har selv avdekket to justismord og bidratt til å få omgjort flere dommer.
– Hvis opplysningene om bildene av Treholts koffert stemmer, står vi overfor en situasjon der polititjenestemenn har konstruert bevis. Det er særdeles alvorlig. Det er systemets sammenbrudd, sier Sandberg.
– Ut fra de bildene du har sett, ser det ut til at opplysningene om at de er konstruert, stemmer?
– Det kan jeg ikke si, jeg vil avvente en nærmere gjennomgang. Det som er ekstremt viktig nå, er at den som skal gjennomgå dette, er en person som alle parter har tillit til, sier Sandberg.
– Er du en slik person?
– Jeg vet ikke om jeg står øverst på ønskelisten i vårt offisielle system. Det ville vært en interessant oppgave, men jeg vil ikke fremme mitt kandidatur nå. Det viktige er at disse opplysningene er av så alvorlig karakter, at de må tas ytterst alvorlig.
Kommisjonsmedlem: Helt nye opplysninger
Da det i desember 2008 ble klart at Arne Treholt ikke fikk gjenåpnet sin sak, var det ikke en enstemmig Gjenopptakelseskommisjon som sto bak beslutningen.
Kommisjonens mindretall, professor i psykologi Svein Magnussen, konkluderte den gangen med at «det kan påvises en rekke svakheter i hele beviskjeden», og at det forelå «særlige forhold som gjør det tvilsomt at dommen er riktig».
Magnussen mente derfor, i motsetning til kommisjonens flertall, at det var grunnlag for gjenåpning av straffesaken.
I dag ble han overrasker over de nye opplysningene.
– Dette er helt nye opplysninger. Det har vært usikkerhet rundt pengebeviset tidligere, men da har tvilen gått på hvor mye penger det egentlig var i kofferten, sier Magnussen til NRK.no.
Han betegner opplysningene som oppsiktsvekkende.
– Kan fabrikkeringen dokumenteres, bør det få konsekvenser, sier Magnussen.
– Bør Treholt-saken da gjenopptas?
– Det må noen se på.
Nåværende PST-sjef Janne Kristiansen var leder av Gjenopptakelseskommisjonen i 2008. Hun tilhørte flertallet som ikke mente det forelå nye bevis eller omstedigheter i Treholt-saken som ville føre til frifinnelse.
Kristiansen vil ikke kommentere dagens opplysninger overfor NRK.no, men til Aftenposten har hun gitt inntrykk av at hun kjente til opplysningene.
– Dette er alvorlige beskyldninger, men det er påstander som vi i kommisjonen i store trekk har fått fremsatt fra Treholt, og som vi har grundig undersøkt og vurdert, sier Kristiansen til avisen.