Hopp til innhold

Advarer mot sjalusi på Facebook

– Du bør være passiv på Facebook dersom du er innblanda i forhold prega av sjalusi og kontroll, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Facebook

Facebook og andre nettsamfunn har blitt en ny arena der man kan overvåke andre.

Foto: Karen Bleier / Scanpix/AFP

Sjalusi har vært motivet bak flere drap i Norge de siste åra. Denne uka økte statistikken ytterligere da to jenter ble funnet drept etter å ha avvist menn. Begge hadde følt seg utrygge før drapene skjedde.

Onsdag denne uka ble 26 år gamle Faiza Ashraf funnet drept. Den ene mannen som er mistenkt for drapet skal ha vært håpløst forelska i henne i lengre tid. Han skal også ha plaga henne i tida før hun ble bortført og drept.

49-åringen som ble drept i Aurskog forrige helg skal også ha vært involvert i et sjalusidrama. Ekskona hans og hennes nåværende samboer er sikta for drapet.

Det samme gjelder for drapet på 20 år gamle Marit Andreassen fra Heggedal. Ekskjæresten hennes er nå sikta for drapet.

– Facebook kan trigge

I ett av tilfellene kan informasjon på nettsamfunnet Facebook hatt innvirkning på drapet. Ifølge TV 2 hadde Marit Andreassen endra statusen sin på Facebook til «single» kort tid før hun ble drept.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk studerer årsakene til sjalusidrap. Hun mener slike Facebook-oppdateringer kan trigge ekskjærester og kjærester som er sjalu.

– Hvis det er kontrollerende personer som overvåker en annen, får han en ny arena å overvåke personen på. Da kan de personlige meldingene som legges ut virke som en trigger, og da øker sjalusien, hatet og fiendtligheten. Og en slik ulmehevntilstand kan vedvare, forklarer hun til Ukeslutt.

Hør Ukeslutt på NRKP1 fra kl. 12.30.

Bloggen kan ha ført til drap

Emma Jangestig

Sjalu ekskjæreste drepte Emma Jangestigs to små barn. Kvinna hadde i lengre tid fulgt med på bloggen Emma hadde oppretta sammen med sin nye kjæreste.

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Emma Jangestig (25) har lenge vært en flittig bloggbruker. Da hun ble sammen med kjæresten sin var det naturlig å opprette en blogg sammen med han. Gjennom bloggen oppdaterte de venner og bekjente om det nye huset de nettopp hadde flytta inn i, om hvor lykkelige de var sammen, og hva de drev med på fritida.

– Vi skrev om alt vi gjorde og om hvor mye vi elska hverandre. Min samboer skrev om hvor godt han trivdes som stefar for mine to barn. Det var bare lykke, forteller Emma til NRK.

Ei tysk kvinne, som tidligere hadde hatt et forhold til Jangestig kjæreste, fulgte med på bloggen, og ble fryktelig sjalu. Så sjalu at hun ikke ville at Jangestig og hennes to barn skulle leve lenger.

Jeg forstår at det kan virke provoserende å lese for noen som er forelska i noen andre, men jeg visste ikke at hun var forelska i ham da, forklarer Emma til NRK.

Drept med hammer

Max og Saga vart fire og to år gamle.

Søskenparet Max og Saga ble bare tre og ett år gamle.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

17.mars 2008 er en dato Jangestig aldri vil glemme. Etter å ha vært med sønnen Max (3) på åpen førskoledag, skulle Emma og de to barna kose seg hjemme før sengetid.

– Vi skulle gå hjem og lage kveldsmat. Jeg gjorde barna klare for senga, og pussa tennene deres. Mens barna så på barne-tv, banket det plutselig på døra. Jeg tenkte at det var samboeren min som banka på fordi han hadde så mye i hendene at han ikke fikk opp døra, forklarer hun.

Men det var ikke samboeren som sto utenfor. I døråpninga sto ei ukjent kvinne, som presenterte seg på engelsk som Tine.

– Jeg forsto ikke hvem som sto der, men da hun presenterte seg som "Tine" forsto jeg hvem hun var. "Tine" var kallenavnet hennes. Men da var det allerede for seint. Hun trengte seg inn og slo meg i hodet med en hammer. Etter at hun hadde slått meg, gjorde hun det samme med barna, sier Emma.

Da samboeren kom hjem, fikk han frakta Emma og de to hardt skadde barna på sykehus. Barna var fremdeles i live da de ankom sykehuset, men døde kort tid etter.

Dømt til livstid

Selv ble Emma alvorlig skadd etter flere slag mot hodet. Hun lå lenge i koma, og for å være sikker på at hun husket riktig, fikk hun ikke lese aviser og saksdokumenter før hun forklarte seg for politiet. Først etter 1,5 måneder ble hun detaljert informert om det som hadde skjedd.

I februar i fjor ble den tyske kvinna dømt til livstid for drapene på Max (3) og Saga (1). Barnas stefar har slitt med skyldfølelse etter at hans ekskjæreste drepte barna.

– Først fornekta han det, han ville jo ikke ha noe skyld i det. Men etter noen dager innså han at det var slik. Han var lei seg, og syntes det var tøft, men det er ingen som har lagt skylda på ham. Han har klart seg med hjelp fra de nærmeste, forteller Emma.

– Vær forsiktig

Emma synes ikke man skal slutte å legge ut tanker og informasjon på internett, men oppfordrer folk til å være forsiktige. Det er ikke nødvendig å skrive detaljert hvor du oppholder deg og hvem du er sammen med.

– Jeg synes ikke man skal slutte å blogge, for da tar man bort en del av livet sitt, men man bør kanskje ikke legge ut eksakt informasjon om hva man skal gjøre, om man skal være alene hjemme, eller at man skal være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Man kan i stedet legge ut tanker og funderinger, sier hun.

Selv blogger hun for lokalavisa, men sier hun tenker nøye gjennom hva slags informasjon hun legger ut.

– Jeg er forsiktig med hva jeg skriver. Jeg skriver ikke hva jeg skal gjøre eller hvor jeg skal være til et bestemt tidspunkt, men skriver heller om tanker og savnet etter barna.

Emma vil heller ikke tenke på hva som ville skjedd dersom hun og samboeren ikke hadde blogga om det lykkelige livet i utgangspunktet.

– Hvis jeg sier at jeg ikke skulle ha blogga, legger jeg skylda på meg selv. Det er bare den tyske kvinna jeg kan legge skyld på i dag, sier hun

Hør hele intervjuet i Ukeslutt i NRK P1.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger