Hopp til innhold

Register skal hindre bivirkninger

Har du fått eksem av hudkrem eller øyebetennelse av maskara? Nå skal et nytt bivirkningsregister hindre slike problemer.

Rynkekrem
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP

Tidligere i juni etablerte Mattilsynet og folkehelseinstituttet et bivirkningsregister for kosmetiske produkter.

Eksempler på bivirkninger:

  • Eksem/utslett
  • Akne, betennelse i hårsekkene
  • Øyebetennelse
  • Håravfall
  • Sensibilisering av tenner

Les mer på: Folkeinstituttets hjemmesider

Plikt til å melde

Nå er leger, tannleger, farmasøyter og helsesøstre pålagt å melde fra ved mistanke om bivirkninger av kosmetiske produkter. Men også du, som forbruker, må melde fra hvis du opplever ubehag etter å ha brukt et produkt.

Registeret vil gi en bedre oversikt, og vil gjøre det enklere å avdekke skadelige produkter.

- Vi ønsker å bruke registeret til kunnskapsformidling, til både forbrukere og helsepersonell. På sikt ønsker vi å redusere antall produkter med alvorlige bivirkninger, forteller Berit Granum, forsker i folkeinstituttet.

Slik gjør du det

- Hvis du skal melde om ei bivirkning, må du oppsøke helsepersonell. Hvis du ønsker å melde noe direkte, må du kontakte Mattilsynet. Da vil ikke klagen gå inn i registeret, men behandles på en annen måte av Mattilsynet, sier Granum.

Tiden fra du melder om bivirkningen til det skjer noe med produktet varierer. Den avhenger av hvor mange som melder fra, og hvilken reaksjon som oppstår.

Men Granum kan fortelle om ei hendelse som fikk rask behandling, til tross for at det var få som meldte fra.

- Tidligere i år fikk Mattilsynet melding om tre tilfeller av alvorlige skader etter at personene hadde bruke negleherder. De fikk smerter, missdannelser og hull i neglene. Noen hadde til og med mista neglene etter å ha brukt produktet. Rapporteringene har ført til at Europakommisjonen nå gransker saken, forteller hun.

Mer enn sminke

De fleste forbinder kosmetiske produkter med sminke, men det er ikke riktig. Produkter som er viktige for hygiene og pleie av kroppen er går også inn under den kategorien. Eksempler er såpe, tannkrem, solkrem og deodorant.

Dermed er det ikke bare kvinner som bruker kosmetiske produkter, nesten hele befolkningen og alle aldersgrupper bruker slike produkter.

Alvorlige bivirkninger

Mattilsynet mottar meldinger om bivirkninger av varierende alvorlighetsgrad. Hårfarging har forårsaket de mest alvorlige tilfellene, noen har faktisk vært så sterke at folk har blitt innlagt på sykehus.

På bakgrunn av disse meldingene utførte Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) ei undersøkelse for Mattilsynet i 2003, for å kartlegge birvirkninger av kosmetiske produkter.

Resultatet viste at 12 prosent av de spurte hadde opplevd svært ubehagelige bivirkninger.

Ei nasjonal overvåking av forekomsten av bivirkninger vil gjøre det mulig å få ei oversikt over helseproblemer knytta til enkeltprodukt, og oppdage et problem før omfanget blir for stort.

Kan trekkes tilbake fra markedet

Når mattilsynet får inn mange meldinger om et produkt, følger de opp produktet med tanke på konsentrasjonsreduksjoner av stoffene som forårsaker bivirkninger og omformuleringer.

- I verste fall må produktet trekkes tilbake fra markedet, forteller Granum.

Men Mattilsynet kan bare følge opp produktet hvis helsepersonell har vært involvert i rapporteringa, altså nå meldinga skjer gjennom bivirkningsregisteret.

AKTUELT NÅ