Hopp til innhold

Islamist-profil får forbud mot å være i Oslo på 17. mai

Islamisten Mohyeldeen Muhammad skal ha fått beskjed av Politiets sikkerhetstjeneste om å holde seg unna Oslo sentrum 17. mai.

Mohyeldeen Mohammad

PÅGREPET: Etter det NRK erfarer ble Mohyeldeen Muhammad pågrepet 16. mai, og løslatt mot at han holder seg utenfor Oslo nasjonaldagen.

Foto: NRK

Muhammad ble ifølge ABC Nyheter pågrepet mens han bar våpen på Stovner i Oslo i går morges, og sluppet løs kort tid etter.

– Det stemmer at vi pågrep en mann i 20-årene på Stovner torsdag morgen. Han ble løslatt igjen kort tid etterpå etter en sjekk, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.no.

Lederskikkelse i islamistmiljøet

Han vil ikke bekrefte identiteten til vedkommende, men etter det NRK.no erfarer var det Muhammad som ble pågrepet. Og løslatelsen skjedde ikke uten betingelser.

– Vedkommende fikk forbud mot å oppholde seg i det sentrale Oslo på 17. mai, sier Bernsen.

Larvik-mannen, som kom til Norge i 1991, har i lengre tid fremstått som en sentral lederskikkelse i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Han ble kjent etter å ha kommet med krasse uttalelser under en demonstrasjon mot de omstridte karikaturtegningene i Oslo i 2010, og ble i fjor siktet for å ha lagt ut en trusselvideo rettet mot Jens Stoltenberg og andre myndighetspersoner.

Han har også i perioder oppholdt seg i Syria.

ABC Nyheter skriver at Muhammad ble fratatt 25.000 kroner, telefon og laptop under pågripelsen, som han hevder skjedde uten grunn.

– Trygt i Oslo

NRK.no har forsøkt å komme i kontakt med Muhammads advokat, John Christian Elden, uten lykkes. Til ABC Nyheter sier Elden følgende:

– De hadde ikke grunnlag for å pågripe han, og han ble også straks pågrepet da de skjønte det. Han utgjør neppe noen fare for 17. mai-feiringen, og han vil også selvsagt få pengene sine tilbake. Dette er bare en overreaksjon, og det viser i alle fall at PST følger med.

Bernsen ønsker ikke å utdype bakgrunnen for pågripelsen, men understreker at det ikke er noen grunn til å føle seg utrygg for terrortrusler i hovedstaden på 17. mai.

– Det er trygt, og ingen grunn til å være redd, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger