Hopp til innhold

NAV snur: Mulig å få penger til jul

Først sa NAV at timekortbrukerne skulle få julepenger først i romjulen. Så bråsnudde de og utvidet leveringsfristen.

NAV

NAV endret juleutbetalingene etter at NRK tok kontakt.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

To ganger i måneden får arbeidsledige, folk som går på arbeidsavklaringspenger og folk med individstønad penger fra NAV. Hele systemet baserer seg på innsendte meldekort, og mange får utbetalinger 10. og 24. hver måned.

Det betyr at utbetalingen i utgangspunktet skulle ha kommet på selveste julaften, en dag bankene ikke jobber.

Dermed bestemte NAV at brukerne av elektroniske meldekort skulle få julepengene så sent som 27. desember, stikk i strid med reglene til vanlige arbeidstakere som får penger siste arbeidsdag før helligdag dersom lønningsdagen faller på en helligdag.

– Jeg ble ganske sjokkert

Det har fått blant annet Arild Løvli til å reagere. Etter et langt liv i arbeidslivet går han på arbeidsavklaringspenger, noe som ifølge ham selv gir 11.000 kroner mindre på konto hver måned enn da han hadde fullt arbeid.

– Folk som er dårligere stilt enn meg bruker stort sett utbetalingen den 10 hver måned til faste utgifter. I dette tilfelle vil mange være tom for penger rundt lille julaften, og så forvente at de får penger på julaften som skal sikre siste rest av presanger og julemat, forteller Løvli.

Han trodde ikke sine egne ører da han hørte at NAV ville utsette utbetalingen til romjulen.

– Jeg ble ganske sjokkert. Det er ikke fett å leve på avklaringspenger eller på arbeidsledighetstrygd. Og det merkes godt at folk som jobber tjener veldig mye penger og skrur opp kjøpepresset til jul og en selv ikke har så mye, sier Løvli før han avslutter:

– Julekvelden er årets vanskeligste dag for mange. Det viktigste denne dagen må være å i hvert fall klare å sette noe litt ekstra god mat på bordet. Så får det være med presangene. Da går det ikke an av NAV å tvinge folk til å sette jula på vent.

NAV-penger før jul

Tidlig tirsdag morgen la etaten ut meldingen om at de gir brukerne frist innen torsdag klokken 18 til å levere inn timekortene.

De lover også utbetaling av julepengene allerede onsdag for dem som rekker å levere timekort i dag.

informasjonssiden NAV la ut tirsdag morgen heter det blant annet:

«NAV har endret innsendingsfristen slik at du kan sende meldekortet tidligere enn vanlig. Da får du utbetalt arbeidsavklaringspengene dine, dagpengene dine eller individstønadene dine før jul. Sender du meldekortet på nav.no tirsdag 18. desember, får du pengene på konto onsdag 19. desember om ettermiddagen.»

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV sier etaten har sett på muligheten for å fremskynde utbetalingen allerede før NRK tok kontakt.

Ville unngå falske forhåpninger

– Vi har først og fremst hatt fokus på at de som leverer meldekort på papir skulle få penger før jul. Hvis ikke risikerte vi at de ikke fikk penger i romjulen heller på grunn av sen postgang. Vi har forståelse for at dette kunne gi en uheldig forskjellsbehandling av dem som leverer elektronisk, sier Fladby til NRK.

NAV ville, ifølge Fladby, ikke gå ut med informasjon om dette før i dag for å hindre at noen fikk falske forhåpninger dersom man ikke klarte å løse utfordringen.

– Derfor beklager vi at informasjonen kom litt sent. Nå skal vi imidlertid vurdere om vi også skal endre utbetalingene for neste jul, sier Fladby.

AKTUELT NÅ