Hopp til innhold

Katastrofalt skolevalg for SV

SVs oppslutning under årets skolevalg er den suverent dårligste partiet noensinne har opplevd.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen tok 23,5 prosent i skolevalget for 10 år siden. I år hentet SV kun 4,9 prosent.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

SV får under årets skolevalg en oppslutning som i beste fall kan kalles begredelig. Partiet får en oppslutning på 4,9 prosent - noe som er en nedgang på 5,9 prosentpoeng fra sist skolevalg knyttet til et lokalvalg.

I hele skolevalgets historie, som går tilbake til 1989, har SV aldri vært under 10,3 prosents oppslutning før nå. I 2001 vant SV skolevalget med en oppslutning på 23,5 prosent.

Toril Aalberg

Statsviter Toril Aalberg sier at SVs elendige resultat kan bære bud om at de kommer til å gjøre et av sine dårligste valg på mandag.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Se resultatene fra samtlige skolevalg her.

Kan varsle elendig SV-valgresultat

Statsviter Toril Aalberg ved NTNU sier at SV har hatt som vane å gjøre det bedre i skolevalgene enn i det ordentlige valget.

- Hvis det gjelder også i dette valget, kommer partiet til å gjøre et fryktelig, fryktelig dårlig lokalvalg. Kanskje det dårligste siden 1970-tallet, sier hun til NRK.no.

I SVs ungdomsorganisasjon ser at situasjonen er dyster:

- SVs nedgang i skolevalgene er alvorlig og et signal om at vi nå vi mobilisere alt vi kan i innspurten av valget, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Olav Magnus Linge, til deres hjemmeside.

(Artikkelen fortsetter)

Resultater skolevalget 2011

Parti

Stemmer 2011

Stemmer 2007

Ap

29,7 %

21,2 %

H

24,3 %

17,5 %

SV
 

4,9 %

10,8 %

Frp

16,5 %

21,1 %

V

6,8

5.0 %

KrF

3,6 %

3,8 %

SP

4,9 %

7,2 %

Rødt

3,5 %

*

Arbeiderpartiet, med sine 29,7 prosent i skolevalget, har sikret seg det høyeste resultatet som noe parti har tatt i et skolevalg. Aalberg antar at Arbeiderpartiet har tatt mange stemmer fra SV.

- De er nabopartier som konkurrerer om stemmene, og Arbeiderpartiet har kommet mye tydeligere ut - på bekostning av SV.

Hun sier at det var forventet at Ap ville gjøre et godt skolevalg.

- Over flere valg har man sett tendensen til at Ap har styrka seg, ikke minst blant ungdommen.

Olav Magnus Linge

SU-leder Olav Magnus Linge karakteriserer skolevalgsresultatene som «alvorlige».

Foto: Ungdom, Sosialistisk / Scanpix

- I hvor stor grad kan man snakke om sympatistemmer etter Utøya-terroren?

- Jeg tror det blir feil å snakke om sympatistemmer, og tror ikke at partiet får økt oppslutning fordi folk synes synd på dem. Jeg tror det mer handler om at veldig få overhodet ikke kunne tenke seg å stemme på Ap. Da tjener partiet på økt valgdeltakelse, fordi de sikrer stemmer fra folk som ellers ikke ville ha stemt.

Valgoppslutningen under skolevalgene er på 77,3 prosent - en oppgang på 5,1 prosentpoeng fra sist skolevalg under et lokalvalg.

Høyre med sitt beste resultat

Høyre gjør også et svært bra skolevalg - sitt beste noensinne - og øker oppslutningen med 6,8 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2007. Samtidig faller Frp tilbake med 4,6 prosentpoeng i samme periode.

- Dette kan ha sammenheng med nasjonale trender de siste par årene, som viser at Høyre har styrket seg på borgerlig side på bekostning av Frp. Mye kan handle om at Frp ikke har nådd igjennom med tradisjonelle saker under årets valg, som for eksempel innvandring, sier Aalberg.

- Hva sier skolevalgene om nasjonale valgtrender?

- De gir som regel et bra tegn på hvem som blir valgets vinnere og tapere. I så måte speiler dette skolevalget de nasjonale trendene - nemlig at Ap og Høyre er i vekst, mens SV og Frp sliter.

AKTUELT NÅ