Hopp til innhold

Bjørn Egge er død

Generalmajor Bjørn Egge er død, 88 år gammel.

Bjørn Egge

Bjørn Egge

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Egge ble kalt «en kriger for fred» på grunn av sitt livslange engasjement for fredsbygging og menneskelig forsoning.

Han er tidligere president i Norges Røde Kors (fra 1981 til -87). Han var ærespresident i Verdens krigsveteranforbund og beskytter for Stiftelsen Hvite Busser i Auschwitz.

Under krigen deltok han i kampene i Sør-Norge og senere i illegalt arbeid. 

Han ble tatt til fange av tyskerne og satt i tyske konsentrasjonsleirer inntil fredsslutningen i 1945. Da hadde han vært krigsfange i tre år.

Begraves på statens bekostning 

Regjeringen har i dag besluttet å ære krigsveteranen og generalen Bjørn Egges minne ved at hans gravferd skal foregå på statens bekostning, sier statsminister Jens Stoltenbergi en pressemelding fra Statsministerens kontor.

- Det er et sentralt tidsvitne fra andre verdenskrig som nå har gått bort, sier Stoltenberg. 

- Med sin bakgrunn fra militært og sivilt motstandsarbeid og fra sin tid i tysk konsentrasjonsleir, var Bjørn Egge livet ut en viktig røst for alle som ville lære om og av hans generasjons erfaringer.

Når Regjeringen nå ærer hans minne, viser vi samtidig vår aktelse for alle hans medveteraner – i Norge og internasjonalt, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kommandant på Akershus

Egge, som var født i Kristiansand, har også vært ansatt  i etteretningsstaben. Han var forsvarsattaché i Moskva og nestkommanderende ved NATO Defense College i Roma.

I 1980 ble Egge utnevnt til generalmajor og kommandant på Akershus festning, der han ble inntil 1983.

Egge ble i 1980 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

AKTUELT NÅ