Hopp til innhold

Farlig bakterie i spedbarnmat

Mattilsynet advarer mot matvarer som inneholder melkesyrebakterien LGG. De fjerner nå ulike typer barnegrøt og morsmelkerstatning fra butikkhyllene.

Mattilsynet advarer spedbarn mot mat med en spesiell type melkesyrebakterie.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Tilsynet uttaler ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at morsmelkerstatning som er tilsatt bakterien ikke er egnet til daglig bruk.

De har også bestemt at mat til spedbarn, som inneholder LGG, ikke skal omsettes i Norge.

- Bedre føre var

Mat for barn over ett år skal merkes med at det inneholder LGG, med anbefaling at produktet bare bør spises en gang i døgnet.

Det er Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som har gjort risikovurdering på oppdrag fra Mattilsynet.

– Sped- og småbarn er en så sårbar gruppe at det er nødvendig å bruke en føre var-holdning. Derfor vil vi nå at produkter med LGG for denne gruppen erstattes med tilsvarende produkter uten LGG, sier rådgiver Gyrd Omholt Gjevestad i Mattilsynet.

Tine er overrasket

Hun understreker at det er trygt for barn over 3-4 år å spise LGG.

Fagsjef for ernæring hos Tine, Lise Foss Andersen er overrasket over avgjørelsen.

– Dette overrasker oss veldig. LGG har vært brukt i produkter rettet mot barn i mange år, over hele verden. Vi skal se nærmere på saken, men vil selvsagt rette oss etter alle pålegg om merking som måtte komme fra Mattilsynet, sier Foss Andersen.

AKTUELT NÅ