Hopp til innhold

Stanser våpenutleie

Utleiepraksis av våpen på Svalbard er i strid med norsk lov, mener Sysselmannen.

Folk på Svalbard som vil ha våpen for å beskytte seg mot isbjørn, får ikke lenger leie dette hos våpenforhandlere.

En slik ordning har eksistert lenge på øygruppa, men nå setter sysselmann Per Sefland foten ned for utleiepraksisen.

- Dette er i strid med norsk lov. I våpenloven er det ikke lagt opp til noe kommersielt utleie av våpen. Vi kan derfor ikke se at vi har anledning til å la butikkene leie ut våpen på denne måten, sier Sefland.

Dersom ikke folk selv eier et våpen på Svalbard, har de anledning til å låne det privat av andre - dersom de har god nok erfaring med våpen fra før.

Det som nå ikke lenger blir tillatt, er altså å gå inn i en butikk å få leie et våpen over disk.

- Vil ramme turister

Sefland mener dette først og fremst vil få konsekvenser for turister som vil dra på egne turer, og forskere som er på besøk.

- Mange på Svalbard eier et eget våpen. Som turist har man anledning til å bli med på organiserte turer, slik at man slipper å skaffe seg et eget våpen, sier han.

Skeptisk til utleiepraksis

Sefland liker ikke utleiepraksisen slik den har fungert til nå.

- Svalbard er et veldig åpent sted for alle som kommer på besøk. Hit kommer det mange korttidsturister. Jeg synes det er problematisk at man har kunnet gå bort til en butikk å få leid seg et våpen, sier han.

- Bør folk i større grad ta med seg våpen når de kommer som turister til Svalbard?

- Ja. De som for eksempel har tenkt å gå på tur alene eller i små grupper ute i villmarken bør overveie om de skal ta med seg våpen hit, sier Sefland.