Hopp til innhold

Mener indre Finnmark er glemt på fylkestinget

Fylkestinget behandler for få saker som berører indre Finnmark. Det mener fylkespolitiker fra Kautokeino.

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta

Behandlinga av nasjonal transportplan er ifølge Hætta et eksempel på at fylkestinget ikke prioriterer indre Finnmark.

Foto: Åse Pulk/NRK

Hætta er fersk fylkespolitikere, men er ikke fornøyd med den oppmerksomheten saker fra indre Finnmark får i fylkestinget.

– Man har et større fokus på å utvikle områder ute ved kysten, og utelukker totalt indre delere av Finnmark, sier Hætta.

Veisaker i indre Finnmark

Behandlinga av nasjonal transportplan er ifølge Hætta et eksempel på at fylkestinget ikke prioriterer indre Finnmark.

– Der sier man at en skal satse på Alta, Hammerfest, Kirkenes og Vadsø. Så har man ingen andre prosjekter i Karasjok og Kautokeino, sier han.

Så lenge Hætta har sittet på fylkestinget kan han ikke huske at de har behandlet en eneste sak om reindrift. Det er merkelig synes Klemet Erland Hætta.

– Har man hatt en sak om reindrift? Nei, det har man ikke. Vi har stor fokus på dette i media, men man tar det aldri opp som en politisk vurdering eller behandling. Det er bemerkelsesverdig, sier han.

– Har også selv et ansvar

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Det kan godt hende at Klemet Erland Hætta har rett. Det sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det kan godt hende at Klemet Erland Hætta har rett. Det sier fylkesordfører Runar Sjåstad. Men han minner samtidig om at Hætta sjøl har et ansvar for å ta opp saker fra egen region.

– Det kan godt være han har rett i at det er en skjevdeling, men han har et ansvar også om å reise saker fra sin egen hjemplass, sier han.

– Bosettingsmønster spiller rolle

Manglende fokus på indre Finnmark kan ifølge Sjåstad komme av bosettingsmønsteret.

– Jeg tror det er slik at de fleste bor på større plasser og ikke i indre Finnmark. Da er det gjerne slik at det er mer vekst der, og da er det også mer fokus på Alta, Hammerfest og Sør-Varanger, sier han.

Har behandlet reinsaker

Og Sjåstad stiller seg undrende til Hættas kritikk om at fylkes tinget ikke har behandlet saker om reindrift så lenge Hætta har vært på tinget.

– Vi har nå hatt oppe bekymringer rundt høye reintall, rundt slaktesituasjonen. Vi har behandlet og valgt folk til råd og utvalg i reindriftsstyret. Mulig han har fulgt dårlig med i timen her, jeg kjenner meg i hvert fall ikke igjen i det, sier Sjåstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark