Hopp til innhold

Her vil de «kuppe» nabobyens flyplassplaner

Alta jobber nå på spreng for å få til en utvidelse av lufthavna i kommunen. Det kan bli på bekostning av planene om ei ny lufthavn i Hammerfest. Slik blir det støy av.

Rullebane Alta lufthavn

Politikerne i Alta jobber nå opp mot sentrale myndighter for å få utvidet den 2000 meter lange rullebanen på lufthavna i kommunen. Det liker politikerne på fylket og i nabobyen Hammerfest dårlig.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hammerfest har lenge kjempa for en ny og større flyplass, men møter nå hard kamp fra naboen Alta.

Alta lufthavn har allerde en 2000 meter lang rullebane og er med det Vest-Finnmarks største. Allikevel vil Alta-ordfører Laila Davidsen alliere seg med stortingspolitikere for å få fortgang i utvidelsesplanene der i byen.

– Det er jo helt nødvendig at stamflyplassen i Vest-Finnmark blir ivaretatt slik at den kan ta imot de flyene som kommer om få år, sier Davidsen og sikter med det blant annet til at Norwegian vil bytte ut hele sin flypark med større maskiner iløpet av få år.

Laila Davidsen

Laila Davidsen

Foto: Barbro Andersen / NRK

Oppfording fra Avinor

En utvidelse av Alta lufthavn ligger ikke i forslaget til nasjonal transportplan. Men så kom det en oppfordring fra Avinor

– Da så jeg politikerne at de måtte ta hensyn til en fremtidig utvidelse av Alta lufthavn, sier lufthavnsjef i Alta Charles Kristiansen.

Vil påvirke sentrale myndigheter

Dermed starter lobbyeringa.

– Nå vil vi jobbe mot politIkerne i Oslo. Vi må fremme det for partiene og fortelle om hvorfor det er nødvendig, sier ordfører Davidsen.

– Grunnen til at det haster litl nå er ikke fordi at de nye flytypene kommer med samme, men det skapes nå en masse ved byggingen av E6 vest for Alta som kan brukes på flyplassen.

Hammerfest lufthavn

Rullebanen på dagens flyplass i Hammerfest er bare 1000 meter lang og svært utsatt for vær og vind.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Fylkesråden krever satsning på Hammerfest

Men så var det den 1000 meter lange flyplassen i nabobyen totimers kjøretur unna - der vær, vind og oljevirksomheten har fått fram et ønske om en helt ny flyplass. Planene er støttet av fylkespolitikerne og er i utredningsfasen hos Avinor.

Målet er at framtidas fly til Hammerfest skal kunne lande på en ny og lengre rullebane på Grøtnes - akkurat på grensen mellom Hammerfest og Kvalsund.

– Nå er det slik at næringslivet og det som skal skje i Hammerfest krever en ny flyplass med lengre rullebane enn det som finnes i dag, fylkesråd for samferdsel i Finnmark Grethe Ernø Johansen.

Grøtnes

Her på Grøtnes vil Hammerfest bygge sin nye flyplass.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Alta ønsker samarbeid

Med ny terminal fra 2009 og allerede direkteruter til Oslo er det fra Altas side åpenbart at Alta lufthavn burde betjene hele Vest-Finnmark.

– Derfor har vi også ønsket å samarbeide med Hammerfest om akkurat det, fordi vi har en lufthavn i Alta som vil kunne ivareta det behovet dersom man også får gode veiforbindelser samt en hurtigbåt mellom stedene, sier Davidsen.

– Kommer ikke på tale

Men at planene nå skal snus er fylkesråden slett ikke med på.

– Nei, det kommer ikke på tale. Fylkestinget har vært helt klar på det og det forholder jeg meg til, sier Ernø Johansen som selv er fra Hammerfest.

Grethe Ernø Johansen

Grethe Ernø Johansen

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark