Hopp til innhold

Prest leier ut kona til menigheten

Da menigheten sto uten både menighetssekretær og klokker, visste sognepresten i Hasvik råd. Via sitt private firma, leide han ut sin pensjonerte kone til menighetsarbeid.

Hasvik kirke

Menigheten i Hasvik kommune kjøpte sekretær- og klokkertjenester for nesten 300.000 kroner fra firmaet Multiconsults AS. Firmaet eies av soknepresten og tjenestene ble utført av hans kone.

Foto: Hasvik Foto/Anne Olsen-Ryum

Multiconsults as. Firmaet har gått under ulike navn, men eies av soknepresten i Hasvik.

For ett år siden oppsto det akutt mangel på folk på kirkekontoret som manglet både menighetssekretær og klokker.

Redningen var nær – nemlig Multiconsults as. Firmaet kunne leie ut kona til eieren, sokneprest Tor Grinland.

– Jeg vurderer den løsningen som en god nødløsning i en akutt situasjon som oppstod i fjor vår. Ført og fremst er det ugunstig at vi ikke har en fast menighetssekretær på plass enda, sier prost Olav Øygard, i Alta prosti.

– Det kan også sees på som litt ugunstig at det er litt vel tette bånd. Sognepresten eier på en måte den ansatte, som er hans ektefelle, sier han.

Kjøpte tjenester for nesten 300.000,-

Prest Alta

Prost i Alta prosti, Olav Øygard.

Siden mai i fjor har firmaet som har brukt opp aksjekapitalen, fakturert Hasvik menighet for 283.000 kroner. Dette bekrefter Grinland. Hva hans kone tjener, vil han ikke si noe om.

I tillegg til lønna, har kona også avtalefesta pensjon. Slik pensjon tillater kun en årlig inntekt på 15.000 kroner.

Ifølge Grinland er konas lønn høyere, og innberetta til skattemyndighetene.

– Jeg tar det som en selvfølge at Multiconsults er et seriøst firma som rapporterer dette på skikkelig vis, sier prost Øygard.

Ordfører: – Ønsker ikke kommentere

Ordfører Eva Husby i Hasvik er bare en av flere som i denne saka har svært lite å si.

Eva Husby

Ordfører i Hasvik, Eva Husby.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

– Jeg har ingen kommentar til det. Det føler jeg er en sak som menighetsrådet og Kirkelig fellesråd forvalter, sier Husby.

Avtalen ble inngått i fjor vår under daværende menighetsrådsleder Kjell Pedersen og videreføres av dagens leder Terje Einan.

– Ingen ideell avtale, medgir Einan, som heller ikke vil la seg intervjue.

– Kommunen detaljstyrer ikke menigheten

Hasvik kommune bevilget i fjor 1,6 millioner kroner til Hasvik menighet. I tillegg kom et statlig tilskudd på 291.000 kroner.

– Menighetsrådet og kirkelig fellesråd har et selvstendig ansvar for drifta og kommunen går ikke inn å detaljstyrer det, sier ordfører Husby.

Rådmannen advarte mot tette bånd

Rådmannen ble i fjor sommer informert om avtalen – som ble akseptert. Likevel påpekte rådmannen at de tette båndene mellom presten, hans firma og hans kone, gjorde at avtalen ikke var uproblematisk. Også han er taus i dag.

– Jeg kjenner for lite til saken ettersom det ikke er vi som forvalter den, sier Husby når hun blir konfrontert med de opplysningene.

– Skylder ingen penger

En gang var Multiconsults et livlig reiseselskap som solgte for nær fem millioner i året, men til slutt for bare 9000 kroner.

– Aksjekapitalen er oppbrukt, men jeg skylder ingen noen penger, sier soknepresten i Hasvik.

Han vil i år trolig kunne levere inn et noe penere firmaregnskap.