Hopp til innhold

Får knallhard kritikk etter kvelningsdødsfall

Helsetilsynet retter knallhard kritikk mot Harstad kommune etter at en dement 76 åring døde av et kvelningsforsøk på et sykehjem i kommunen.

Stangnes sykehjem

Det var på Stangnes sykehjem i Harstad at 76-åringen ble angrepet, og senere døde.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det var i mai i 2010 at 76 år gamle Leif A. Karlsen ble forsøkt kvalt av en dement 81-årig beboer ved Stangnes sykehus i Harstad.

76-åringen lå og sov på en sofa utenfor rommet sitt da 81-åringen satte seg på ham og tok kvelertak om halsen.

Karlsen døde ti dager senere av skadene han fikk under kvelningsforsøket.

Får kritikk

Nå har Statens helsetilsyn levert sin rapport om hendelsen, hvor kommunen får sterk kritikk for hvordan hendelsen ble håndtert.

«Harstad kommune har brutt internkontrollforskriften § 4, og mangler ved internkontrollen medførte at pasienten ikke fikk forsvarlig helsetjenester ved Stangnes sykehjem,» står det i rapporten, gjengitt i papirutgaven til Harstad Tidende.

Helsetilsynet mener kommunen ikke gjorde nok for å hindre at angrepet skjedde.

Tidligere kvelningsforsøk

Et halvt år tidligere ble en annen pasient forsøkt kvalt av den samme 81-åringen. Hendelsen ble meldt som et avvik og 81-åringen sendt til spesialhelsetjenesten, men enhetsleder ble ikke varslet, skriver avisen.

Sykehjemmet innførte heller ikke tiltak for å holde oppsyn med pasienter i korridorene, før etter det fatale angrepet på Karlsen.

Da angrepet skjedde kom en pleier til for å fjerne angriperen. Hun ble nødt til å tilkalle hjelp for å få 81-åringen bort fra Karlsen.

Helsetilsynet emner ikke helsepersonellet som var på vakt har brutt kravet til forsvarlig yrkesutøvelse, men påpeker at de burde ha tilkalt lege, ringt 113 og kontaktet ansvarlig sykepleier.