Hopp til innhold

Elever underviser i nettvett

Elever ved Vardø videregående skole underviser yngre elever i nettvett. De har tatt konsekvensen av at mobbing over internett og i sosiale medier, stadig øker i omfang.

Elever underviser om nettmobbing

Fredrik Biedilæ har vært med å lage undervisningsopplegg om nettmobbing.

Foto: Arnstein Jensen

Et par små tastetrykk, et par ikke helt gjennomtenkte ord. Mobbing via sosiale medier er noe flere og flere opplever.

Ifølge Medietilsynet har en av ti ungdommer mellom 13 og 16 år opplevd mobbing via nett. Beneticte Frantzen og Charlotte Lund ved Vardø Ungdomsskole er godt kjent med dette.

Elever underviser om nettmobbing

Beneticte Frantzen opplever stadig nettmobbing.

Foto: Arnstein Jensen

Jeg hører jo folk som snakker dritt om hverandre hver dag, og på facebook skriver folk til meg om andre, forteller Beneticte.

– Litt klar over det var jeg, for det har jo skjedd med folk som jeg kjenner, legger Charlotte.

Undervisning om nettmobbing

Elever underviser om nettmobbing

Meldinger som dette er noe flere og flere opplever.

Foto: Arnstein Jensen

De to skolevenninnene tilbringer mye tid på nett og på sosiale medier. I høst har elevene på IKT-linja ved Vardø Videregående skole laget et undervisningsopplegg for ungdomsskolen om nettmobbing. Fredrik Biedilæ har vært med å lage dette undervisningsopplegget. Han opplever at ungdom ikke er klar over hvor alvorlig nettmobbing kan være.

Alle i 10-klasse bruker sosiale medier. Men jeg tror ikke de er klar over hvor enkelt det kan være å ødelegge for en person, sier han.

Flere politianmeldelser

Målet er å synliggjøre hvor lett det kan være, og hvor kjapt ting spres på nett. De fem siste årene har antallet politianmeldelser for sjikanering og trakassering via nett nesten doblet seg. Og det er nok mange som burde tenkt seg litt bedre om før de la ut ting på nett.

Det er så skjult på nett. Folk ser ikke reaksjonene og følelsene til andre. For dem som gjør det kan det virke uskyldig, men de som blir utsatt for det kan oppleve det annerledes, sier Fredrik Biedilæ.

Gode holdinger viktig

Det er liten tvil om at internett og sosiale medier har blitt en del av hverdagen til de unge. Og i kampen mot mobbingen er det holdningene som er det viktigste, mener ungdommene i Vardø.

Jeg har fått flere bilder av personer, men jeg prøver å ikke tenke over det , og jeg sender dem ikke videre, sier Beneticte Frantzen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark