Hopp til innhold

Professor: – Kan bli vanskelig å endre russisk avtale

Professor i russisk- og nordområdepolitikk, Geir Hønneland, mener det kan bli vanskelig for Fiskeridepartementet å endre den norsk-russiske fiskeriavtalen.

Sapfir 2

Norsk kystvakt arresterte den russiske tråleren «Sapfir 2» i slutten av september i år, etter at mannskapet ble tatt på fersken i å dumpe fisk over bord i fiskevernsonen rundt Svalbard. De samme videobevisene som avgjorde Sapfir 2-saken, vil ikke kunne bli benyttet i den nye avtalen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Hønneland

Professor Geir Hønneland.

Foto: Pressefoto

Fiskeridepartementet skal nå forsøke å få russerne med på å endre den delen av avtalen som gjør det forbudt for Kystvakten å bruke video og bildebevis i jakten på ulovlig fiskedumping.

Men å endre en underskrevet avtale kan bli vanskelig å få til, sier Geir Hønneland professor i russisk- og nordområdespolitikk ved Universitet i Tromsø.

– I utgangspunktet tror jeg det ikke vil være lett å få Russland til å gå tilbake på noe man er blitt enig om. Så kan man tenke seg at russerne vil forsøke å få Norge til å endre på ting som de har gått med på, og som de angrer seg på, sier Hønneland.

Snudde i omstridt avtale

Video 7d98eff8-492a-4779-9493-664560ff0017.jpg

Frykter dumping av fisk nå blir legalisert.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen benektet seinest i november at det nye lovforslaget i bunn og grunn legaliserte dumping av fisk.

På kritikk fra førstestatsadvokaten i Troms, Lars Fause, svarte hun slik:

– Dette er snakk om fisk som er umulig å få om bord, som detter av, eller som allerede er ødelagt. Dumping av fisk fra produksjonen om bord vil fortsatt være ulovlig for alle, sa hun.

Men etter at NRK flere ganger har tatt opp fiskeriavtalen og problemet rundt ulovlig dumping, så snur nå fiskeriministerens eget departement.

Fiskeridepartementet skriver i et mail til NRK, at de skal forsøke å endre den delen av avtalen som berører dumpingen, men departementet nekter at stille til intervju, til tross for flere forsøk.

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mente i november at avtalen ikke legaliserte dumping av fisk. Nå ønsker hennes eget departement å endre den samme avtalen.

Foto: Øystein Antonsen

Må gi etter for Norge

Professor Hønneland mener det finnes en følelse i Russland om at det alltid er dem som må gi etter når det kommer til interessekonfliktene i Barentshavet.

– Norge har kommet med en rekke forslag til nye reguleringer opp gjennom 90-tallet og 2000-tallet som Russland har gått med på. Nesten all initiativ har kommet fra norsk side, og Russland har gått med på alt. Så det er nok en følelse, selv i den moderate delen av russiske fiskerikretser, at de må innrette seg etter norske interesser i Barentshavet, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark