Hopp til innhold

Nils (69) reddet spanske arbeidere

Da to utenlandske arbeidere gikk seg vill på fjellet i Nordkapp, ringte politiet til 69 år gamle Nils M. Somby. Gjennom tåke og østavind kjørte 69-åringen rundt på fjellet i flere timer og lette etter de savnede.

Nils M. Somby

Nils M. Somby var ikke vanskelig å be da politiet ringte og spurte om hjelp. Bilde er tatt et par timer etter at spanjolene ble funnet.

Foto: Trond Trondsen/Nordkappfoto

Jeg er ingen helt, forteller Nils M. Somby (69) til NRK fredag morgen.

Selv om ikke Somby vil vedkjenne seg tittelen, så har i hvert fall innsatsen hans på fjellet på Nordkapp vært formidabel.

– Det er en selvfølge at når noe slikt skjer så må man trø til, sier Somby.

Det var verre å orientere seg på fjellet enn jeg trodde, og tåken gjorde det også mørkere.

Nils M. Somby

Knivskjellodden i Nordkapp

De to spanjolene la ut på en tur mot Knivskjelodden da de ble overrasket av tåke. De var tynt kledd og forstod tidlig at de måtte ha hjelp.

Foto: Knut-Sverre Horn

Gikk seg vill på fjellet

Det var i 10-tiden torsdag kveld at to spanske arbeidere ved Nordkapp meldte fra til Vest-Finnmark politidistrikt at de hadde gått seg vill på fjellet.

Da hadde de lagt ut på en spasertur til Knivskjelodden i Nordkapp, men ble overrasket av tåke.

Politiet forsøk å guide de to tilbake over telefon, men lyktes ikke.

Da kontaktet de reidriftsutøver Nils Somby, som selv gikk i gang med søk i området på sin ATV.

– Jeg hadde kontakt med politiet og visste hvor jeg skulle begynne å leite. Men det var østavind og midt på natten, så det var verre å orientere seg på fjellet enn jeg trodde. Og tåken gjorde det også mørkere, forteller han.

De var i en slik situasjon at de ikke sa så mye. Men man kan se på mennesker at de er glad og lykkelig. Det ble omfavnelse og «thank you»

Nils M. Somby

Nils M. Somby

69 år gamle Nils M. Somby forteller at det ble omfavnelser og «thank you», da han fant spanjolene i morgentimene.

Foto: Trond Trondsen/Nordkappfoto

Barbeint og nedkjølt

Han forteller at han først ikke fant dem, men at cirka klokken fem kom han over de to utenlandske arbeiderne.

– De var begge nedkjølt og gikk barbeint og tynt kledd. Da jeg møtte dem hadde de vanskeligheter med å finne ord, forteller han.

– Hvordan reagerte de da du fant dem?

– De var i en slik situasjon at de ikke sa så mye. Men man kan se på mennesker at de er glad og lykkelig. Det ble omfavnelse og «thank you», forteller 69-åringen.

Kommuniserte på engelsk

Selv om Somby ikke kan spansk, og arbeiderne ikke kan norsk, så kommuniserte de via engelsk.

– De kunne såpass at jeg forstod litt. Jeg sa de skulle følge etter meg, men vi kom oss ikke av gårde før etter fem minutter. Jeg måtte varme dem litt og gjøre ulike ting for å få dem i funksjon, de var ganske nedkjølt, forteller han.

Politiet takker 69-åring

Operasjonsleder ved Vest-Finnmark politidistrikt forteller at de valgte å sende ut Somby fordi han er lommekjent i området.

– Det er et lite distrikt, så vi benytter oss av kjentmenn i de tilfeller hvor vi ikke kan få hjelp av Hovedredningssentralen. De fikk ikke opp fly i luften og heller ikke helikopter. Dessuten var det stor risiko med å sende ut folk som ikke var kjent i området, forteller operasjonsleder Asgeir Aule ved Vest-Finnmark politidistrikt.

Han forteller at politiet virkelig har satt pris på det arbeidet 69-åringen gjorde.

– Vi er veldig takknemlig for den jobben han har gjort. Vi samarbeidet godt med ham, og vil rette en stor takk til ham, sier Aule.

– Jeg er lykkelig

69-åringen har fortsatt ikke fått seg noe søvn når NRK prater med ham noen timer etter han reddet de to spanske arbeiderne. Men han forteller at formen er god.

– Formen er veldig bra. Jeg er lykkelig over at det endte så godt. Jeg hadde mine betenkeligheter når jeg var oppe på fjellet. Det må jeg ærlig innrømme, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.