Hopp til innhold

Veolia- kontrakt er ulovlig

Staten og ESA har bestemt seg - milliardkontrakten mellom Boreal Transport, tidligere Veolia, og Finnmark fylkeskommune er ulovlig.

Video 1ffc9026-2ae2-448d-927d-6cf6d63eba51.jpeg

Transportavtalen til en verdi av 1,7 milliarder kroner skulle gjelde til 2014 - nå kan den bli oppsagt,

Kontrakten fra 2007 ga daværende FFR, senere Veolia og Boreal Transport, retten til å levere storparten av buss og båttransporten i fylket de neste åtte årene.

Dette skulle selskapet få rundt 1,7 milliarder kroner for. Kontraktene ble imidlertid inngått uten anbudskonkuranse - og det er det EFTAs overvåkningorgan ESA nå mener er i strid med EØS-reglene.

Har ikke fulgt reglene

Både administrasjonsdepartementet og EUs kontrollorgan ESA, konkluderer nå med at milliardkontrakten skulle vært lyst ut på anbud.

– Saken nå er avsluttet, og Norge har sagt seg enig med ESA om at det foreligger en overtredelse av anskaffelsesreglementet., sier Ekspedisjonssjef i administasjonsdepartementet, Steinar Undrum .

Fylkesvaraordfører i Finnmark, Ann-Solveig Sørensen

Fylkesordfører Ann Solveig Sørensen vurderer nå om avtalen må sies opp.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Avtalen kan bli oppsagt

Fylkestingsmedlemmene er nå orientert om vedtaket - og kan bli kalt inn til ekstraordninært møte i ferien. Fungerende fylkesordfører Ann Solveig Sørensen, sier det kan bli aktuelt å si opp avtalen, som i utgangspunktet gjelder frem til 2014.

– Nå får administrasjonen se på saken og vurdere alle eventualiteter for hva vi kan gjøre videre. Deretter blir det naturlig å ta saken opp til politisk behandling, sier Sørensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark