Hopp til innhold

Skal huse flere bjørn i nord

Rovviltforliket fører til kraftig økning av bjørnestammen, mener rovviltnemnda i Troms og Finnmark.

Bjørn i Tusenvikskaret

Bjørn i Tusenvikskaret

Foto: Helge Stærk

Den nye utregningsmodellen for antall ynglinger, øker antallet bjørner med 65 prosent.

Det er dramatisk, sier leder for Rovviltnemnda i Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk.

Økning på 65 prosent

– For Troms og Finnmark vil denne modellen medføre at vi i går hadde et krav om å huse 60 bjørn, mens vi i morgen får et krav om å huse 100 bjørn. Det er en ganske formidabel økning. Det blir det også i Nordland, trøndelagsfylkene og Hedmark. 65 prosents økning gjennom at man har laget en ny utregningsformell.

De siste årene har har bjønestammen i våre to nordligste fylker holdt seg på mellom 55 og 65 dyr.

Bjørnene som streifer inn i beiteområdene for sau har påført næringa store tap. Nå frykter rovviltnemnda at problemet skal vokse.

Vil merkes

– Vi får en hyppigere skadesituasjon i de ytre kystområdene. Varanger, Tana, Porsanger, Kåfjord, Bardu og Salangen, de kjenner skadestiuasjonene. Og her kommer vi nok til å få dem mye oftere enn før når vi nå skal øke bestanden så kraftig.

Lederen for rovviltnemnda i Troms og Finnmark sier vedtaket i Stortinget ble gjort med et pennestrøk, uten at saken har vært ute på høring.

– Akkurat denne utregningsformen har ikke vi hatt kjennskap til i det hele tatt, så den er det ingen av oss som har kunne gitt noe innspill på tidligere. Det er jo litt merkverdig i seg selv når det får så dramatiske utslag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark