Hopp til innhold

Måtte berge reinflokken fra ulv

Fredag oppdaget reindriftsutøver Anders Lango uventet besøk ved kalvingsområdet ved Iešjávri.

Anders Lango og ulvespor

Anders Lango oppdaget ulv inne i reinflokken sin fredag, og måtte selv jage den unna med firhjuling. Her er han sammen med ett av kadaverne han fant lørdag.

Foto: Privat

– Jeg oppdaget plutselig at ulven var inne i reinflokken. Den var midt inni den og jaga dyr. Da jeg først oppdaga den, tok den en rein som rømte ut i vannet, sier reindriftsutøver Anders Lango.

Ulven oppdaget ikke Lango før på relativt nært hold.

– Jeg kom fra en side der den verken så eller hørte meg før jeg var helt inne i området, rundt 30-40 meter fra den. I og med at den var inne i flokken så måtte jeg få jaga den bort, forteller han.

To meter unna

Med firhjulingen sin tok han seg inn i reinflokken

– På det nærmeste var den halvannen-to meter fra meg. Men jeg ble ikke redd, for rovdyrene er jo selv redde for mennesker, sier han.

– Det er litt spesielt når man ikke har sett den før, og det er første gang jeg har sett den på så nært hold, sier han.

Lango sørget så for å skremme ulven avgårde og ut av kalvingsområdet, men trolig har ulven allerede forvoldt stor skade.

Ulvespor

Ulvesporet avbildet sammen med lighter.

Foto: Privat

– Herjet i flere dager

Til sammen vet ikke Lango nøyaktig hvor mange dyr han har mistet, men lørdag fant de stadig flere kadaver.

– Det virker som det blir bare flere og flere ulv som streifer i områder her. Nå har vi funnet flere kadaver på et lite område. Det ser ut som denne ulven har vært her og herja i flere dager, sier han.

Statens Naturoppsyn er nå på stedet ved Iešjávri for å sikre spor og gjøre videre undersøkelser om ulven.

LES OGSÅ:

Har åpnet for felling

I mai meldte en bilkjører fra om det han trodde var en ulveobservasjon på Ifjordfjellet. Ulv sees i Finnmark nesten hvert år, men er i utgangspunktet streifere fra Finland.

På nyåret åpnet Fylkesmannen i Finnmark for lisensfelling av to ulv i Finnmark.

– De siste årene har det årlig vært ulv inne i vinterbeiteområdene for rein i Finnmark som har gjort skade. Høsten 2010 ble 26 rein antatt / dokumentert drept av ulv i Karasjok og tre antatt / dokumentert drept i Pasvik i Sør-Varanger kommune, uttalte Fylkesmannen i den forbindelse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark