Hopp til innhold

– Nye sauebruk blir lagt ned

400 sauebønder kan miste retten til å bruke sommerbeite dersom de ikke får ned tapstallene. Dette vil føre til at mange nye bruk legges ned, frykter Bondelaget.

Sau tatt av rovdyr

Sau tatt av rovdyr.

Foto: Jørn Kjonerud

Det er Mattilsynet som har sendt brev til rundt 400 bønder i hele landet. Felles for bøndene er at alle har hatt store tap av sau på sommerbeite over mange år. Hovedårsaken er rovdyr som jerv og gaupe.

– 120.000 dyr dør på beite hvert år. Vår oppgave er å ta vare på dyrevelferden. Derfor varsler vi nå mulig beitenekt for rundt 400 bønder i 2012, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

Mattilsynet håper at mange bønder, som har fått varsel om beitenekt, nå får tid til å prøve tiltak som kan redusere tapene på beite.

– Vi har forståelse for at dette kan være vanskelig, men vil at bøndene skal prøve tidlig nedsanking, økt bruk av gjeting og lignende for å få ned tapstallene, sier Fjetland.

– Må bruke utmarka til beite

Leder i Troms Bondelag, Asgeir Slåttnes, mener at ingen bønder i Troms har areal nok til å ha sauene på innmarka hele sommeren. Han har fått mange reaksjoner på ordningen fra sine medlemmer.

– Folk er fortvila. Det er et paradoks at vi skal ha så mange rovdyr, at vi ikke skal kunne produsere mat i utmarka. Myndighetene som forvalter rovdyra har gjort en for dårlig jobb, mener Slåttnes.

Ønsker skuddpremie på jerv og gaupe

Troms Bondelag ønsker at det skal bli skuddpremie på jerv og gaupe. Dessuten må rovdyrbestanden ned.

– Hvorfor kan dere ikke gjete mer enn i dag?

– Vi har tradisjon for å bruke utmarka og gjete dyra der. Men det sier seg selv, at det går ikke an å være tilstedet hele tida. Spesielt her i Troms med det terrenget vi slipper sauene ut i, sier Slåttnes.

– Beitenekt er yrkesnekt

Sauebonde Ståle Karlsen i Finnmark mener beitenekt er det samme som yrkesnekt. Hos han går jerven ute på jordet.

I løpet av mai skal Bondelaget ha møter med både bønder og representanter fra miljøvernavdelingen hos fylkesmann i Troms.

Det er uklart for Bondelaget i Troms hvor mange bønder som har fått varsel om beitenekt.

Men de vet at det sauebønder i Gratangen, Lavangen, Salangen, Nordreisa og Kåfjord er hardt rammet av rovdyr.