Hopp til innhold

Rabies påvist på Svalbard

Polarreven som angrep hunder på Hopen har testet positivt.

Hopen

Arkivbilde av Hopen meteorologiske stasjon og en polarrev på øya.

Foto: Rune Bergstrøm og NRK

Veterinærinstituttet i Oslo har påvist rabiessmitte hos en polarrev som onsdag gikk til angrep på hundene ved Hopen Meteorologiske Stasjon på Svalbard.

– Vi har en beredskapsplan, og folkene der oppe visste godt hvordan de skulle håndtere både reven og hundene. Det er ikke fare for at noen mennesker er smittet, sier distriktssjef i Mattilsynet, Arne Mjøs til NTB.

Hundene som har var i kontakt med reven, har vært holdt isolert inntil svarene på prøvene av polarreven kom. Nå er det usikkert om hundene får leve videre, selv om de er vaksinert mot rabies.

- Vi skal ha et møte på mandag hvor vi diskuterer saken og bestemmer oss for videre tiltak, inkludert skjebnen til hundene som ble angrepet. Det går også en del rev rundt stasjonen, og ett annet spørsmål er om vi eventuelt skal avlive og undersøke dem, sier Arne Mjøs til Dagbladet.no .

12 år siden sist

Siden 1980 er det påvist rabiessmitte hos et tjuetall dyr på Svalbard, det siste tilfellet i 1999. I 2007 var det mistanke om rabies hos en polarrev på Bjørnøya, men mistanken viste seg å være falsk.

– Det har vært kjent i 30 år at det er rabiessmitte på Svalbard. Vi må regne med at rabiessmitte sporadisk vil dukke opp fra tid til annen, sier Mjøs.

Fastlands-Norge er fritt for rabies.