Hopp til innhold

Politiet vil utrede våpenbruk

Et enstemmig landsmøte i Politiets Fellesforbund ønsker å utrede permanent bevæpning av politiet i Norge. - Vi er et skritt nærmere bevæpning, sier forbundsleder Arne Johannessen (bilde).

Video Politiet vil bære våpen

VIDEO: Økt bruk av våpen fra kriminelle miljøer gjør at politiet ønsker å utrede permanent bevæpning.

– Vedtaket gjør at Regjeringen og Stortinget må ta debatten. De kan ikke bare si «nei, nei», men må argumentere og begrunne sine synspunkter, sier lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Det er Oslo politiforening som har fremmet saken på bakgrunn av flere tilfeller av skyting og vold mot politiet, samt en jevn økning av ordre om bevæpning i politiet.

Til applaus vedtok et enstemmig landsmøte i Alta at det ønsker utredning av permanent bevæpning av politiet.

Nærmer oss bevæpning

Jeg tror at hvert år som går er vi nærmere bevæpning. Når vi gjør et vedtak som dette, er det et signal om at vi nærmer oss, sier Johansen.

Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund

Nå setter Politiets Fellesforbund ned et utvalg som skal utrede saken.

– Jeg tror at hvert år som går er vi nærmere bevæpning. Når vi gjør et vedtak som dette, er det et signal om at vi nærmer oss, sier Johannessen.

Fremskrittspartiet, som tidligere har vært for å bevæpne politiet, er villig til å gå politimennene i møte.

– Når politiet er såpass klare, så må vi ta det på alvor. Dette er likevel en sak som må diskuteres grundig, sier Morten Ø. Johansen som er talsmann for politisaker i Fremskrittspartiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En av tre er redd for å dø på jobb

Applaus

Landsmøtet i Politiets Fellesforbund appluderer at de enstemmig har sagt ja til utredning av bevæpning for politiet. Forbundet organiserer 10.000 polititjenesteansatte.

Foto: NRK

Ifølge en undersøkelse fra VG er hver tredje politiansatt redd for å dø under tjeneste, en av fem sier at familien er blitt truet av kriminelle og ni av ti er selv blitt truet på jobben.

Johansen mener utviklingen i de kriminelle miljøene gjør at politiet må henge med.

– Dette er en utfordring, spesielt i de store byene, framhever han.

Enklere sagt enn gjort

Norge er blant få land i verden der politiet ikke er bevæpnet.

– Derfor utfordrer dette oss fordi det skaper en ny debatt vi ikke har hatt på en god del år. Så vi må tenke oss om ilag med politiet, sier 1. nestleder i Justiskomiteen, Jan Bøhler (Ap).

En undersøkelse som Politiets Fellesforbund har gjort sammen med VG viser at sju av ti politifolk er negative til bevæpning.

André Oktay Dahl (H), som er 2. nestleder i komitéen, mener spørsmålet må diskuteres grundig.

– Vi må ha mer forskning på dette. Fordi det har noen sider ved å bevæpne i forhold til det trusselbilde man møter, framhever han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark