Hopp til innhold

Fjerner kommandanten

Stor skuffelse blant festningsentusiaster etter at Forsvaret vil fjerne kommandanten ved Vardøhus festning.

Video Salutt slutt

Se video fra Vardøhus festning her. Opptaket er fra 3.august da Åge Leif Godø tok over som kommandant.

Kommandantene skal fjernes fra de tradisjonsrike festningsverkene i Norge. Det har Forsvaret bestemt, som en del av et innsparingsprosjekt.

Det betyr at Vardøhus Festning fra 2011 blir uten kommandant.

– Det synes jeg ikke noe om. Jeg mener at de få festningsverk og kommandantskap vi har igjen i Norge bør opprettholdes, sier kommandanten på Vardøhus festning, Åge Leif Godø.

Kutter kommandanten

De norske festningsverkene representerer gammel nasjonal forsvarshistorie helt tilbake til sen vikingtid.

Allerede har man gått ned i antall salutter, seremonier som har sterke tradisjoner i de lokalsamfunnene som har slike flotte festningsverker.

Forsvaret har nå valgt å fjerne kommandantstillingene ved Oscarsborg i Drøbak, Kongsvinger og Karljohansvern i Halden.

I Vardø fjernes stillingen når dagens kommandant avgår ved pensjon i 2011.

Stor skuffelse

Det er et solid skudd for baugen for «Vardøhus Festnings Venner», en forening som på 25 år har bidratt sterkt til rehabiliteringen av festningen.

– Jeg er skuffet og sint. Vi har gjennom dugnad og inntjente midler lagt ut rundt 1,5 millioner for å tilbakeføre festningen i opprinnelig stand, sier Turid Wilhelmsen Ramleth, leder i Vardøhus Festnings Venner.

Ramleth er lei av forsvarets trusler mot festningen i Vardø. Den åttekantede konstruksjonen er en av de viktigste turistattraksjonene i Vardø.

– Vi vil beholde festningen og kommandanten. Festningen er viktig for Vardø, og vi vil kjempe for å beholde kommandanten her, sier Ramleth.