Hopp til innhold

Stoppet E6-prosjektet i Alta

Samferdselsdepartementet har avlyst den pågående anbudsrunden på prosjektet E6 vest for Alta.

Magnhild Meltveit Kleppa

Magnhild Meltveit Kleppa stoppet hele anbudsprosessen til den nye E6 vest for Alta da kommunen vedtok at den skulle fullfinansieres av staten.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa ga onsdag kveld beskjed om at anbudsprosessen blir lagt død inntil det foreligger en plan for fullfinansiering av prosjektet.

– Regjeringen har besluttet å holde fast ved de premissene som ligger i nasjonal transportplan, der strekninga er forutsett finansiert i en kombinasjon av statlige midler og bompenger.

– Dette har nå Alta kommunestyre gått i mot, og da finner vi å måtte avlyse anbudsprosessen i denne omgang, og så er vi klar til å ta den opp igjen når en plan om full finansiering er på plass, sa Kleppa.

– Vi gleda oss på ny tunnel og bro

Totalt vil prosjektet komme på 645 millioner kroner. Nå mangler det 160 millioner, men disse vil ifølge samferdselsministeren ikke bli finansiert av statlige midler.

Geir Ove Bakken

Ordfører i Alta, Geir Ove Bakken, er skuffa.

Foto: Thor Thrane / NRK

Alta-ordfører Geir Ove Bakken mottok beskjeden om at anbudsprosessen er stoppet med skuffelse.

– Det er en nokså sterk beskjed når en statsråd stopper et prosjekt, hvor vi hadde gleda oss til å se tunell og bru rundt Kåfjord og Møllenes ferdig i 2012. Akkurat nå er jeg rimelig skuffa, men når statsråden tar en slik avgjørelse er det også en alvorlig beskjed.

– Kombinasjon av statlige penger og lokal vilje

Alta kommunestyre vedtok i februar at de ønsket at staten skulle fullfinansiere veiprosjektet. Men det vil ikke samferdselsministeren være med på, og har nå stanset hele prosjektet.

– I nasjonal transportplan er det forutsatt bompenger. Det er slik vi har fått på plass så mange prosjekter – en kombinasjon av statlige midler og lokal vilje til å stille opp, sier samferdselsministeren.

Føler seg presset

Bakken føler seg nå presset av samferdselsministerens avgjørelse.

– Jeg registrerer at statsmakten, med statsråden og rødgrønn regjering, rett og slett skal tvinge oss til bompengefinansiering. Statsråden har sakt at man ikke finner seg i vårt ønske om fullfinansiering, men ønsker bompengefinansiering. Det betyr at vi må drøfte hva vi skal gjøre i denne situasjonen.