Hopp til innhold

Vil bygge atomkrafverk i nord

Et av de to kraftverkene Finland vil bygge bekymrer svenskene.

Kjernekraftverk i Olkiluoto, Finland

Dette er kjernekraftverket i Olkiluoto. Kraftverket er forsinket med flere år. Tross problemene vil finnene ha flere kraftverk.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Sammen med Frankrike er Finland det eneste landet i EU som bygger ut kjernekraftverk.

Til tross for at de sliter med byggingen av den femte reaktoren i Olkiluoto, som nå er flere år forsinket, ønsker den Finske regjeringen å bygge to nye kraftverk. Ett av dem er planlagt plassert innerst i Bottenviken, like ved svenskegrensen.

Det bekymrer svenskene. Luleå kommune er urolige, skjer det noe med kraftverket ligger kommunen ille til, sier Göran Öhman, leder i miljønemda i kommunen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mener egne reaktorer er tryggere enn russiske

Men finnene har en annen tilnærming til saken. Finland er i dag avhengig av kraft fra Russland, og kjøper 22 prosent av strømmen sin fra russisk kjernekraft.

Nye kjernekraftverk i Finland minsker risikoen for kjernekraftulykker i området, sier kommunalrådet i Happaranda, Sven-Erik Bucht, til svt.

– Jeg er mye mer urolig for den russiske kjernekraften, som bruker veldig gammel teknologi. At man får moderne teknologi betyr at disse gamle kjernekraftverkene i Russland trolig må legges ned, og det betyr at man får økt sikkerhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Man forventer at den finske riksdagen tar stilling til forslaget fra regjeringen tidlig på sommeren. Men i følge undersøkelser er et klart flertall for utbyggingene.