Hopp til innhold

Frp vil statsfinansiere

Mener kraftlinje Balsfjord-Hammerfest er viktig for samfunnet.

Kraftlinjer

Illustrasjonsbilde: Kraftlinje.

Foto: Eva Sleire / NRK

Selv om Fremskrittspartiet stort sett er imot statsfinansiering, går stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen inn for at skattebetalerne skal ta regningen for den planlagte 420-kilovoltslinjen mellom Balsfjord og Hammerfest.

Jan-Henrik Fredriksen (Frp)

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp)

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Her blir det rimelig håpløst å skyve en hver betaling over på forbrukerne, vi må innse at staten har et overordnet ansvar i forhold til infrastruktur som knytter landet sammen.

Utredning i retur

I dag ble det kjent at NVE har bedt Statkraft se på mulighetene for å legge hele eller deler av den om lag 370 km lange ledningen som sjø- eller jordkabel.

Les også: Må vurdere sjøkabel

Dette vil føre til at prisen vil øke drastisk, fra før av er prosjektet beregnet til omlag 3 milliarder kroner.

Prosjektleder Randi Solberg i Statnett sier at bakke- og/eller sjøbaserte kraftledninger av dette kaliberet er ikke vanlig kost i Norge, og hun tror heller ikke det vil bli aktuelt på denne strekningen.

– Vi har sagt i konsesjonssøknaden at det blir nødvendig å gå innom transformatorstasjoner, fordi denne ledningen er viktig for forsyningssikkerheten i Nord-Norge. En ledning som går direkte fra Balsfjord til Hammerfest uten å være innom det ordinære nettet vil ikke forbedre forsyningssikkerheten.

– Må se på prisen
Fylkesåd for samferdsel i Finnmark, Kåre Simensen.

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap)

Foto: Rune Berg / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Kåre Simensen mener pris må være ett av momentene når man ser på hvilken løsning man skal gå for.

– Uansett utbygningsløsning blir det forbrukerne som betaler, og jeg tror det er et viktig moment å ha med seg når man til slutt skal velge løsning.

Bør man grave ned kabelen, eller bør den gå i luftspenn?

– En jordkabel vil trolig bli 8 til 10 ganger dyrere enn luftspenn. Her er det snakk om store strekninger, og uansett inngrep vil det være synlig i naturen. Jeg velger dermed å lytte til Statnett og den løsningen de har valgt som den beste.

Fredriksen fra Frp er heller ikke sikker på om man bør gå for en fordyrende løsning, særlig dersom staten skal betale.

– Det ville kanskje vært et alternativ i Geiranger som står på verdensarvlista, men jeg kan ikke se for meg at det er så store allmenninteresser tilknyttet denne kabelen at man skal gå for en så fordyrende løsning.

– Linja må på plass

Begge de to stortingspolitikerne fra Finnmark er enige om at denne kraftlinja må på plass.

– Vi kan vel si oss enige i at denne linja må på plass, og for arbeiderpartiet er det utolig viktig at den bygges så raskt som mulig. Jeg frykter at man ikke når målsetningen om å ha den klar i 2016 dersom man bruker sjø- eller landkabel, sier Simensen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.