Hopp til innhold

Må vurdere sjøkabel

NVE sender planene om kraftledning mellom Balsfjord og Hammerfest i retur.

Kraftlinjer
Foto: Claude Prigent / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Det må utredes å legge den nye kraftlinja mellom Balsfjord og Hammerfest i sjøen og i bakken. Det krever Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

LES: Brevet fra NVE

64 instanser har kommet med innspill om den planlagte kraftlinja, som blir et svært stort naturinngrep.

Mange krever at den omstridte ledningen legges som sjøkabel.

Statnett er skeptisk, men Arne Sandnes i NVE mener man må vurdere alternativene nøye.

– Kabling gir også store inngrep, så gevinsten og hva som oppnås må vurderes i hver enkelt sak.

Krav om sjø- eller landkabel

Om seks år skal en 420 kilovolts kraftlinje mellom Balsfjord i Nord-Troms og Hammerfest stå klar. Prosjektet blir det største Statnett har gitt seg inn på, og har fått en foreløpig prislapp på minst tre milliarder kroner. Hundrevis av interesser berøres, blant annet 31 reinbeitedistrikt. Etter at høringsfristen gikk ut, har mer enn seksti organisasjoner og privatpersoner kommet med innspill.

De aller fleste krever at kraftledningen legges i bakken eller i sjø, men det har ikke skjedd før, sier prosjektleder Randi Solberg i Statnett. Bakke- og/eller sjøbaserte kraftledninger av dette kaliberet er ikke vanlig kost i Norge.

Solberg tror ikke det er sansynlig her heller, og viser til at forsyningssikkerheten vil bli dårligere enn ved luftkabel.

– Vi har sagt i konsesjonssøknaden at det er nødvendig å gå innom transformatorstasjoner fordi denne ledningen er viktig for forsyningssikkerheten i Nord-Norge. En ledning som går direkte fra Balsfjord til Hammerfest uten å være innom det ordinære nettet vil ikke forbedre forsyningssikkerheten.

Problemet ligger ifølge Solberg i at feil på en sjøkabel vil være mer tidkrevende å reparere enn tilsvarende utbedringer på fastlandet.

– Vil vil ikke bygge en ny ledning uten at det er behov for den, og det betyr at det vil være behov for at den er i drift. Da er det viktig at sikkerheten rundt ledningen er god.

Ny vurdering

NVE har bedt Statnett gjøre en rekke nye vurderinger knyttet til prosjektet. Eiendomsskatt, arbeidsplasser, konsekvenser for drikkevannskilder, nye traseer i en rekke kommuner og vurdering av jordkabling er blant det som må på plass før sommeren. Det siste alternativet mener Solberg kan være en sikkerhetsrisiko på lik linje med sjøkabling.

– Det vil også ta lengre tid å reparere feil på en en kabel i bakken, først må vi finne feilen, så må vi frakte inn utstyr for å reparere og så grave den opp.

Solberg mener heller ikke at en jordkabel vil være så miljøvennlig som flere vil ha det til.

– Vi må kanskje sprenge oss ned i bakken for å få lagt kabelen, i tillegg må traseen være tilgjengelig langs kjørbar vei. Denne traseen vil også være synlig.

Etter at Statnett har kommet med en oppdatert søknad til sommeren, blir saken på nytt bli sendt til NVE, før Olje- og energidepartementet starter sin behandling av søknaden.

I mellomtiden vil det med stor sannsynlighet bli flere runder i rettsapparatet, fordi kraftledningen berører en rekke reinbeiteområder.

Man anslår at prosjektet vil være driftsklart i 2016.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.