Hopp til innhold

Mattilsynet slår alarm

Ber bøndene i Ofoten og Sør-Troms intensivere tilsynet av sau.

Mattilsynet slår alarm om rovdyrsituasjonen i Ofoten og Sør-Troms og ber bøndene intensivere tilsynet av sau på grunn av mye gaupe i området.

Dersom det skjer store tap av sau kan det bli aktuelt med akutt nedsanking, sier fungerende distriktssjef for Mattilsynet i Ofoten, Tor Nicolaisen.

– Da må bøndene sanke dyrene og ha dem på innmark. Dette er ikke veldig vanlig, som oftest sanker bøndene inn dyrene på eget initiativ når tapstallene blir høye.

Betydelig problem

I Ofoten og Sør-Troms har rovdyr vært et betydelig problem, med opp mot 12 prosent tap de siste tre årene, forteller Nicolaisen.

I 2008 ble det født mange gaupeunder i området. I år er det registrert 14 familiegrupper i Evenes, Skånland og Kjellsund, og i vinter ble det skutt sju gauper.

Kan bli problemer

Sauebonde Jakob Jensen sier at akutt nedsanking kan få økonomiske følger for bøndene. Da må nemlig sauene spise av maten de egentlig skulle hatt senere på høsten.

– Hvis det blir tidlig nedsanking må de beite på etterveksten, og den forsvinner fort. Da er man fri for beite når de egentlig skulle vært tatt ned. Jeg synes det er overraskende at det nå varsles akutt nedsankning. Det er for mye rovdyr, og det er derfor vi blir pålagt å ta ned dyra så tidlig.

– Hadde det vært bedre å felle rovdyrene?

– De dyrene som tar sau bør tas. De bør felles der og da og ikke noen uker etter, da er det fort gjort å felle feil dyr.