Hopp til innhold

Kritisk for fjellreven

Den kritisk truede fjellreven har ikke ynglet på Varangerhalvøya i år.

Fjellrev

Utryddningstruet fjellrev har ikke fått noen valper i år.

Foto: illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / Scanpix

Årsaken er at det nesten ikke finnes smågnagere i fjellet.

I fjor kom det to nye fjellrever til verden, og Alfred Ørjebu i Statens Naturoppsyn hadde et håp om yngling også i år.

- På våren var det spesielt ett hi hvor det virket som fjellreven hadde ordnet seg til for å få yngling, men når vi nå har vært ute og sjekket har vi ikke funnet noen tegn til yngling, sier Ørebu.

kritisk truet dyreart

Per i dag finnes det bare femti fjellrever igjen i hele Norge. Dette har ført til at fjellreven betegnes som en kritisk truet dyreart. Stammen som holder til på Varangerhalvøya teller per i dag 10 individer. Ved å skyte rødrev har Statens Naturoppsyn de siste årene klart å opprettholde fjellrevens tilgang til smågnagere, men i år har bestanden av smågnagere blitt kraftig redusert.

- Fjellreven sliter med å finne mat. De finner ikke den maten de trenger rundt hiet, og de må gå lengre for å finne den. Derfor er det heller ikke grunnlag for at de skal få valper. Fjelljo er også nesten helt fraværende, og i likhet med fjellreven spiser de smågnager. Den hekker ikke i de områdene vi har vært. Musefangsten vi har holdt på med i vår og sommer gir også null i resultat, så det er helt tydelig at vi er i en dårlig periode.

Ikke dramatisk

Nina Eide er forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning og ansvarlig for det nasjonale overvåkningsprogrammet for fjellrev. Hun forteller at årets svikt i smågnagerbestanden var forventet.

- Det er helt naturlig det vi ser i bestanden av gnagere i år. Tallene svinger hele tiden, så det er ikke noe dramatisk.