Hopp til innhold

Filmet mishandling av 14-åring

En 15 år gammel jente slo og sparket venninna (14) mens to tilskuere filmet overfallet. Deretter ble klippet lagt ut på nett.

Video nsps_upload_2009_6_16_18_25_1_1274.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fredag kveld gikk en gjeng ungdommer på en gangsti i Vadsø sentrum.

Tilsynelatende uten forvarsel overfalles ei jente av ei litt eldre jente i gjengen. Hun slår og sparker flere ganger mot hodet og overkroppen til offeret, som blir liggende på asfalten og trygle om nåde.

Sendes rundt

Med en gutt og ei jente som tilskuere, filmes også den grove voldsepisoden.

Nå florerer filmklippet i ungdomsmiljøet i Vadsø. Først skal filmen ha blitt sendt som mobilvideo og så blitt lagt ut på videonettstedet Youtube, men er nå fjernet derfra. Likevel sendes den rundt per e-post.

– Politiet fikk melding mandag ettermiddag at det var lagt ut en youtubefilm av en voldsutøvelse i Vadsø, sier lensmann Unni Pedersen.

– Vi har sett på filmen, og anser dette som en særdeles alvorlig sak.

Før filmingen startet skal jenta ha blitt slått i bakhodet med en planke.

I filmklippet har overfallskvinnen trukket en hette over hodet, men hun gjør ingen andre åpenbare trekk for å skjule identiteten sin.

Oppfordret til mer vold

På filmklippet som varer drøye halvminuttet kan man også høre oppfordringer fra en gutt i bakgrunnen om å utøve mer vold.

Til slutt setter den 15 år gamle jenta et hardt spark mot ansiktet til fjortenåringen som ligger nede, før hun beveger seg vekk.

Politiet ble mandag varslet om hendelsen, og tirsdag formiddag ble den antatte gjerningspersonen samt tilskuerne til hendelsen hentet inn til samtaler.

– Vi har i dag avhørt de involverte, og de har erkjent de faktiske forhold. Nå blir det opp til juristen å ta stilling til saken, sier Pedersen til NRK.

Det kan også bli konsekvenser for de som var tilskuere til voldsutøvelsen.

– Dette er opp til juristen, men de som så på kan bli tiltalt for medvirkning, forteller lensmannen.

– Forlenger lidelsene

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener det at ungdom benytter seg av kameramobiler for å filme voldsutøvelse er svært alvorlig.

– Dette er alvorlig fordi volden forlenges og blir spredd til hele verden. Voldsepisoden kan ikke fjernes fordi den legges ut på nett og folk laster dette ned til sin pc eller mobiltelefon.

Bjørnebekk mener at ny teknologi har gjort denne typen voldsvideoer mer vanlig.

– Før kunne man rett og slett ikke gjøre dette, nå ser vi at denne trenden har spredd seg, og nå kan dette skje også på mindre steder i Norge.

Hva er motivasjonen til at folk filmer sin egen voldsutøvelse?

– Det er ofte snakk om å vise at oss er det ingen som bør tulle med. Det er gjerne gjenger som ønsker å skaffe seg fryktrespekt og vise at her er det noen regler som er brutt, og dette skal hevnes.