Hopp til innhold

Usikkerhet rundt bjørnetall

Bønder frykter at bjørnebestanden er større enn det tallene fra DN viser.

Bjørnespor

Ferske bjørnespor.

Foto: Trond-Erik Markussen/Statens Naturoppsyn / NRK

I 2008 ble det påvist 42 bjørner i Finnmark, noe som er en dobling fra 2006. Direktoratet mener at økningen skyldes bedre måleresultater, og ikke at bjørnestammen har vokst.

Leder i Finnmark Bondelag Fred Johnsen mener dette bekrefter bøndenes mistanker om at antall bjørner i fylket er høyere.

– Det sier meg at vi har hatt rett hele tiden, vi har sagt at det er mye mer rovdyr en hva direktoratet mener. Og det viser jo dette, år de nå finner ut at det er over 40 bjørn, mens det har blitt sagt at det er 10-20 bjørn. Og det viser at den tellemåten man har er alt for dårlig.

Debatt Nordaførr

Hør debatt: Bondelagsleder Fred Johnsen og leder ved Bioforsk Jord og Miljø Svanhovd, biolog Ingvild Wartiainen. Programleder: Jakob Arvola.

Tror ikke de har fått med alle

Rett før helgen presenterte Direktoratet for Naturforvaltning sin oversikt over antall bjørner identifisert i Norge i 2008. I Finnmark ble det påvist 42 bjørner – 25 hannbjørner og 17 binner.

I 2006 ble det bare påvist 21 bjørner, noe som kanskje skulle tilsi at det har vært en dobling i bestanden, men økningen skyldes trolig bare at direktoratet har fått et bedre bilde av antallet, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad

– Det vi er sikker på er at vi har registrert 42 ulike bjørner i Finnmark i 2008, men vi vet jo ikke hvor mange dyr vi eventuelt ikke har fanget opp. Vi tror på ingen måte at vi har klart å finne dna fra samtlige individer som var innom fylket i løpet av året.

Mener man ikke har kontroll

Og denne usikkerheten bekymrer bondelagslederen.

– Når de nå sier at de har 40, så er det kanskje enda mye mer som er i området. Og når det blir for mye bjørn går de etter nye områder, og det ønsker vi ikke. Det er greit å ha bjørn i Pasvik, men da må man også ha et antall som stemmer, man kan ikke ha det sånn som nå at man ikke har kontroll over hvor mye bjørn det er.