Hopp til innhold

- Vi har mange tikkende bomber

Politimester Truls Fyhn kritiserer psykiatrien for å ikke følge psykiatriske pasienter tett nok.

politimester Truls Fyhn
Foto: NRK

- Bare i Tromsø har vi 40-45 utrykninger hver måned på grunn av psykiatri, der folk er utagerende og gjerne rusa. Ofte er de også bevæpnet og de kanogså være suicidale, men historien er ofte den samme: Vi sliter med å få hjelp når vi henvender oss til det offentlige med disse pasientene, sier politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt.

Mange er tidsinnstilte bomber

38-åringen som som i helga ble arrestert for et Trippeldrap i Tromsø har siden 2007 blitt tvangsinnlagt med politieskorte tre ganger.

Fyhn vil ikke kommentere trippeldrapet spesielt, men sier det er 30-40 psykiatriske pasienter bare i Tromsø som faller mellom to stoler; der de er for syke til og fengsles og får friske til å havne på institusjon.

- Slik vi ser det, er mange av disse tidsinnstilte bomber.

Video nsps_upload_2009_3_24_8_35_47_1505.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trippeldrapsmannen fikk oppfølging, sier lege.

Synes pasienter utskrives for raskt

Den profilerte politimesteren mener reformen i psykiatrien må ta skylda for at politiet ofte ser mennesker på gata som de nylig har anholdt og brakt til psykiatrisk oppfølging.

- Tidligere vet vi at Åsgård (Universitetssykehuset Nord-Norge, red.anm.) hadde nesten 600 pasienter. Nå har de veldig få. Jeg fatter ikke denne aversjonen for at folk skal få kontrollert behandling framfor at de blir overlatt til seg selv, der de blir en fare både for seg selv og andre. Her har helsesystemet spilt fallitt.

- Mest politisk prat

Fyhn venter ikke at situasjonen skal endres.

- Dette er en sak som har engasjert meg i mange år, men jeg ser det ofte bare ender med polisk prat når man forsøker å ta dette opp.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark