Hopp til innhold

Vil ikke flytte

Ferdige legestudenter utsetter turnustjenesten for å slippe å bli sendt til distriktene.

Legekutt ved UNN
Foto: Ken Are Bongo / NRK

I dag står ca 400 ferdig utdannede leger på venteliste for å komme ut i turnustjeneste.

Det er Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell som fordeler turnusplassene.

Årsaken til at 400 står på venteliste for å få turnusplass er ikke mangel på turnusplasser, men at studentene ikke vil ha turnustjeneste hvor som helst i landet, mener direktør Per Haugum som er sjef for Autorisasjonskontoret for helsepersonell.

- I Norge er det slik at man må bruke hele helsevesenet i hele landet som arena for utdanning av helsepersonell, sier Haugum.

Haugum mener at Autorisasjonskontoret tvinges til å bruke 80 prosent av tiden på 20 prosent av studentene. Så mye som hver tredje nyutdannet lege som skal ut i turnus prøver å skaffe seg selv særordninger.

Skal tvinge dem ut i distriktene

Mange har god grunn, men alt for mange mangler kort og godt fleksibilitet i forhold til hvor de vil reise og jobbe som turnuskandidat i noen måneder.

- Da må vi regulere det med å tvinge dem ut i distriktene for at vi skal få fylt ut alle turnusplassene. Når man starter sine medisinstudier, så må man regne med at i di 18 måneders turnustjeneste man skal avtjene for å bli autorisert lege, må kunne avtjenes hvor som helst i landet, sier Haugum.

Per Haugum

Per Haugum, sjef for Autorisasjonskontoret for helsepersonell.

Foto: NRK

Turnustjenesten er først og fremst ment for å sette legene i stand til å jobbe som selvstendige leger.

- Men på en annen måte så er det også et behov for helsevesenet i Norge for arbeidskraft særlig ut i distriktene, og turnuslegene utgjør nok en arbeidskraftsressurs som man trenger.

Ikke uventet er det Finnmark, kysten av Troms og Nordland pluss Sogn og Fjordane fylke som skys av turnuskandidatene.

Sikrer utkantskommunene

Det som nettopp skjedde med turnusplassene i Finnmark mener Per Haugum er et godt eksempel på det paradoksale i at 400 leger står i turnuskø, samtidig som det står ledige turnusplasser og venter.

- Ved det turnusvalget som foregikk nå for turnustart 15. februar, var det 25 turnusplasser i kommunene i Finnmark, mens det bare var 18 turnusleger som skulle starte kommuneturnus i Finnmark fylke.

- Da bestemte fylkeslegen i Finnmark at man skulle holde tilbake 7-8 av de turnuslegestillingene i de kommunene som er mest sentrale i Finnmark, for at man skulle sikre at utkantskommunene i Finnmark skulle få turnusleger. De plassene som da ble til overs, ble da stående tomme, og dette er nettopp fordi at man ikke skal oppleve at disse småkommunene ved kysten av Finnmark bli stående med en enkel lege uten turnuslege, avsluttet Haugum.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark