Hopp til innhold

Full nordisk splittelse om hval

Det er full splittelse mellom de nordiske landene om totalforbudet mot hvalfangst.

Statsiministermøte på Svalbard
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Norges statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er svært tilfreds med at et flertall på årsmøtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) gikk inn for at totalforbudet mot hvalfangst bør oppheves.

– Jeg håper det blir mindre konflikt om dette nå enn tidligere, siden IWC går i vår retning, sa Jens Stoltenberg under det nordiske statsministermøtet på Svalbard mandag.

Men Stoltenberg hadde ikke støtte fra mannen som satt ved siden av ham på pressekonferansen, den svenske statsministeren Göran Persson.

Søkte trøst

– Gårsdagens hendelse var ulykkelig. Vi kan bare søke trøst i det faktum at for å endre regimet kreves tre firedels flertall. Vi har et dypt engasjement for en bærekraftig forvaltning av hvalen, og ser gårsdagens beslutning som en motgang, sier Persson.

For første gang på over 20 år fikk Japan, Norge og de andre hvalfangstvennlige landene flertall på IWC-årsmøtet søndag.

Med 33 mot 32 stemmer fastslo årsmøtet at det 20 år gamle midlertidige forbudet mot kommersiell hvalfangst «ikke lenger er nødvendig».

Vedtaket ble gjort i form av en erklæring som ikke er bindende, og fører ikke til at fangstforbudet oppheves. Til det kreves tre firedels flertall.

Nesten alene

Danmark og Russland var de eneste europeiske landene som stemte for erklæringen – sammen med hvalfangstlandene Norge og Island.

Danmark, som har hvalfangstinteresser på Færøyene og Grønland, får kjeft av miljøorganisasjonene, men statsminister Anders Fogh-Rasmussen sier Danmark er opptatt av å finne et balansert standpunkt.

– På den ene side må det være en bærekraftig forvaltning av hvalen. På den annen siden må vi sikre økonomiske muligheter for både Færøyene og Grønland og de samfunn som skal leve omkring Nord-Atlanteren, sier Fogh-Rasmussen.

Tilfreds

Den nye islandske statsministeren Geir Haarde er svært tilfreds med å ha fått flertallet med seg i IWC.

– Dette er en positiv utvikling, som støtter vår oppfatning om at det er riktig med en bærekraftig utnyttelse av naturressursene, sier Haarde.