Hopp til innhold

Lærebøker ble grillbriketter

Onsdag ble 10.000 samiske lærebøker kvernet opp og omgjort til grillbriketter.

Bøker
Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Onsdag ble over 10.000 samiske lærebøker destruert og gjennvunnet som grillbriketter ved Finnmark Miljøvarme AS i Porsanger.

Stikkprøver Nordlys gjorde av bøkene viste at flere av dem var produsert så sent som i 2001 og 2002.

– Det er hårreisende. Noen ganger overgår virkeligheten alt man kan fantasere om. Dette er et slikt tilfelle, sier sametingsråd Jørn Are Gaski til Nordlys.

Utgått på dato

Forlagsdirektør i Davvi Girji forlag, Synnøve Solbakken Härkönen, sier at bøkene var vurdert som ukurante og utgått på dato, og at forlaget har store plassproblemer fordi de har storemengder bøker liggende på lager.

Men for lærer, og forfatter av en av bøkene, Bodil Utsi Vars skurrer det når hun hører at bøkene er utgått på dato.

– Utgått på dato? Det forundrer meg meget. Her i Kautokeino hvor jeg er lærer bruker vi fortsatt boka. Den omhandler temaer som fortsatt er høyst aktuelle, sier en overrasket Bodil Utsi Vars til Nordlys.

Hun forteller at boka er i fullt bruk på 6. og 7. skoletrinn, og at hun ikke har fått noe tips om at forlaget har avskrevet den som uaktuell for bruk.

Bortkomne bøker

For en tid tilbake ble 133.000 ubrukte og uleste bøker funnet på et bortgjemt forlagslager i Karasjok, i tillegg til omtrent 60.000 bøker som ble funnet i kjelleren på Sametinget i Karasjok.

Bøkene er produsert med millionstøtte fra Sametinget, og situasjonen har skapt en del debatt i samiske miljøer.

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen mener det er forkastelig dersom bøker som kan nyttes i undervisning blir kastet.

- Jeg har ikke hørt om dette før nå. Men min umiddelbare reaksjon er at dette er en sak det må være mulig å finne en god løsning på. Man har da klart å løse større problemer enn dette før, sier Bjarne Håkon Hanssen til Nordlys.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark